Съвременният човек прекарва пред компютъра много време, понякога закусва, обядва, вечеря също в близост до монитора. Въпреки това диетолозите препоръчват да се откажем от този навик – храненето пред компютъра е вредно.

Можем ли да се храним пред компютъра?

Нормалният процес на храносмилане е възможен само тогава, когато човек консумира храната в спокойна атмосфера и я сдъвква много добре, наслаждавайки се на нейния вкус.

Само в този случай се осъществява пълно усвояване на всички полезни хранителни вещества, съдържащи се в храната.

Вниманието на човека, стоящ пред компютъра е погълнато от това, което се случва на екрана. Често храната не се дъвче, а просто се преглъща. Човек не успява да почувства навреме кога се е наситил и изяжда повече, отколкото трябва.

Трудно е да се усети и вкусът на храната, когато цялото внимание е погълнато от компютъра. Вкусовите рецептори на човек са притъпени и преяждането му е сигурно, тъй като не е успял дори да осъзнае вкусът на ястието, което е консумирал.

Много рядко ползващите компютри си правят истински обяд пред монитора, състоящ се от първо, второ и десерт. Повечето от тях само похапват, като не се откъсват от работата си, чипсове, бонбони, сладкиши, сандвичи или набързо приготвени храни.

Подобен хранителен режим много лесно може да стане причина за развитие на гастрит и за други проблеми със стомаха.

Британски учени дори провеждат експеримент, с който нагледно да покажат на хората, зависими от компютър, че подобен режим на хранене се отразява и отрицателно на фигурата. За участие в изследването те поканили група доброволци.

Част от тях трябвало да вечерят в спокойна обстановка, а останалите – седнали на компютъра, играейки пасианс. След известно време учените въз основа на направените наблюдения, установили очакваният от тях резултат.

Оказало се, че теглото на хората, които вечеряли в спокойна обстановка, останало непроменено. А тези участници, които вечеряли пред екрана на компютъра, успели да се „обзаведат“ с излишни килограми.

Поглъщането на храна пред компютъра е вредно не само за човека, но и за техниката. Особено, ако е притежател на лаптоп. Много лесно може да залее клавиатурата с вода или друга напитка, да я поръси с чипс или да направи петно на екрана.

А заливането на клавиатурата на лаптопа с вода в повечето случаи се оказва фатално за целия компютър, което не се отнася за настолните. Много по-добре е човек да се храни от чиния в кухнята.