Познато ли ви е това – часът е два през нощта, а вие се въртите в леглото, а вие се въртите в леглото?

Мислите какво ви предстои да направите утре, или си спомните картини от провалите, които сте преживели. В такава ситуация се е оказвал едва ли не всеки.

Как да накараме мозъка да „замлъкне”и да ни позволи да поспим

Известно е, че вечер и през нощта, когато тревожността особено активно „посещава” склонните към нея хора. Ако сега изпитваме стрес и чувстваме, че не се справяме със собствения си живот, то тези усещания се усилват, достатъчно е да останем насаме в спалнята.

През деня често сме толкова заети, че просто няма възможност, както следва да мислим, за всичко, което ни безпокои.

Целият ни организъм е в режим бий се или бягай, затова и забавянето на темпото и размислите, са много трудна задача. А през нощта няма как да ни се получи.

Друг е проблемът, че през нощта прилагането на същите антистрес техники, които работят през деня, е много трудно.

Натрупаната в тялото ни тревога търси изход, сякаш се опитваме да прибегнем до рационализация. И лежим няколко часа, като гледаме в тавана, едни и същи мисли се въртят в кръг.

Какво да правим? Специалистите препоръчват няколко крачки, които най-вероятно ще облекчат състоянието.

1.Подгответе се за лягане

Необходимо е всеки ден да лягаме и ставаме по едно и също време, а също 2 часа преди лягне да се оставят всички лаптопи, телефони и таблети настрани. Още по-добре ще направим, ако създадем в спалнята специална атмосфера, сходна на спа.

За тази цел е необходимо да проветрим стаята, да си пуснем успокояваща музика, да си направим, самомасаж с ароматни масла – от връхчетата на пръстите на краката.

2.Признайте наличието на тревога у вас

Вместо да игнорираме тревогата е препоръчително да признаем, че това вълнение живее в тялото ни. Често ни пречи страхът от някакво чувство, а не самото чувство.

3.Работа над дишането

Медитацията е практиката за дълбоко дишане преди лягане помагат за намаляване на напрежението, а в този случай и на тревогата. Можем да започнем с 10 дълбоки вдишвания и издишвания – правете вдишвания през носа, а издишване през устата, с максимална концентрация върху този процес.

Ако не се получи самостоятелната медитация, опитайте едно от многобройните приложения за смартфони.

4.Пренасочване на вниманието от тревогата

Ако заспиването не ни се получи, то е необходимо да станем, да се разходим из вкъщи и да си направим топла напитка без кофеин. Това, че превключвате от мисли на действия, понижава нивата на хормоните в организма.

Ако не ви се иска, то ходенето не е задължително – можем да почетем или да се заемем с йога.

5.Опитайте зазимяване

Всичко изброено по-горе не ви помага? Тогава направете упражнение зазимяване. Каква е неговата всъщност? Необходимо е да се докоснем да тези 5 предмета, да видим 4 неща, да чуем 3 звука, да почувстваме 3 миризми и още нещо да опитаме.

Правете нещо бавно и осъзнато. Усещайте консистенцията на материалите, внимателно разглеждайте намиращият се пред вас обект.

6.Анализирайте изминалия ден

Ако не ви позволяват да заспите мисли за вашите провали, то следва да се направи отчет на всичко, което се е случило през изминалия ден. Възможно е мислите ни да се фокусират върху цветовете и реално не всичко е било толкова лошо.

Освен това е необходимо да си запишем всичко, което ни безпокои, или поне 3 основни причини, и да нахвърлим варианти за решение на ситуацията. Така още веднъж ще се уверите, че всички въпроси са решими и повод да не заспивате няма.

7.Бъдете добри към себе си

Скоро трябва да ставате, а изобщо не ви се получава да заспите? Опитали сте медитация, направили сте упражнение, пили сте мляко и пак не можете да заспите.

Най-важното е да не се сърдите и да не се дразните на себе си. Отнасяйте се към своята тревога с любопитство, а към себе си със състрадание.

Възможно е, изследвайки своето състояние, избройте погрешните убеждения, от които е време да се избавите отдавна.