До сега диагнозата „хроничен хепатит С“ за много хора означавала продължителен и отегчителен курс на лечение с незначителни шансове за оздравяване.

За щастие, скоро подобен сценарий ще остане само част от едно много неприятно минало – с помощта на няколко революционни, на практика без странични ефекти, медикаменти, почти всички болни от това коварно и съкращаващо живота заболяване могат да бъдат излекувани.

Лекарите от Университетската болница на град Фрайбург, Германия, не само успешно прилагат новия метод, но и сами те активно участвали в изследванията, които били необходими за пускането на тези революционни препарати на пазара.

Вирусът на хепатит С /HCV/ предизвиква хронично чернодробно възпаление, което често води до цироза или рак на най-голямата жлеза в човешкото тяло.

За разлика от хепатит А и В, срещу хепатит С към настоящия момент не са разработени ваксини. Стандартен метод за лечение до сега е терапията с медикаментите интерферон алфа и рибавирин с продължителност от 1 година като излекуване се постига при 40 до 80% от инфектираните пациенти.

Сега нови медикаменти ще заменят интерферона. Това са така наречените антивирусни препарати с пряко действие от английски /Directly Acting Antivirals (DAA)/.

„Тези препарати целенасочено противодействат на размножаването на вируса“ – посочва Томас Беттлер, лекар-терапевт в Центъра за лечение на черния дроб към Университетската болница на Фрайбург.

Градският център за лечение на черния дроб активно е участвал в много изследвания и клинични изпитвания, а също и в процеса на допускане до пазара на новите препарати. Освен това почти всички пациенти добре понасят новите медикаменти.

А сега и тези болни, които по различни причини не били допускани до терапия, могат да бъдат да бъдат подложени на лечение с новите лекарствена средства.

Това се дължи на факта, че инфекцията е възможно да прогресира с десетилетия без проявление на характерна за заболяването симптоматика. Хепатит С в много от случаите се открива, когато вече е настъпило увреждане на черния дроб.

„Пациентите с висока степен на вече съществуващо засягане на черния дроб, по-рано не подлежали на лечение.“ – посочва още Беттлер. Също така интерферона наред с подобната на грип симптоматика може да предизвика и изменения в психическия характер.

Например пациентите с депресия в анамнезата не били подлагани на лечение, а понякога прекаленият интензитет на нежеланите реакции довеждал до прекъсване на терапията.

Съвсем различна картина се наблюдава при използването на новите антивирусни препарати с пряко действие. „Терапевтичният процес сега отнема само няколко месеца.

И тъй като нежелани реакции на практика отсъстват, ние скоро ще успяваме да излекуваме всеки пациент “ – посочва Беттлер. Истината е, че напълно безинтерферонова схема на лечение за сега е разрешена не за всички хора, болни от хепатит С.

Въпреки това препаратите DAA вече се използват в комбинация със стандартната терапия, поради това подобен курс на лечение протича значително по-бързо и по-благоприятно.

„В близките месеци ще бъдат пуснати на пазара и още по-съвременни лекарства, заместващи интерферона“ – обяви доктор Беттлер. На пациентите, при които заболяването протича с по-бавни темпове се препоръчва да изчакат пускането на тези лекарства.

Въпреки това и след пускането на новите лекарствени средства лекуващият лекар за всеки конкретен пациент трябва внимателно да прецени необходимостта от прилагането на новата терапия.

„Ние се борим, на първо място, не с вируса, а със заболяването на черния дроб“ – подчертава доцент Кристоф Нойман-Хефелин, ръководител на Центъра за лечение на черния дроб във Фрайбург.