Няма място за грешки, когато става въпрос за премахване на тумори в мозъка, затова информацията за разработен нов интелигентен скалпел от белгийски изследователи звучи наистина обещаващо – умният хирургичен инструмент позволява да се прави разлика между ракова и здрава тъкан в мозъка и то само за няколко секунди.

Това не е истински скалпел, а нещо като скенер-писалка със сферичен връх с по-малко от милиметър в диаметър.

Чрез преминаване на устройството по повърхността на мозъка, хирурзите могат да открият много точно къде е туморът и да го отстранят максимално точно, без да засягат здрава тъкан.

Писалката-скенер засега е изпробвана само върху изкуствени тумори и мозъчна тъкан на прасета, но резултатите от първоначалните тестове са достатъчно впечатляващи, за да се предположи с основание, че може да бъде пригодена също и за използва върху хора.

Понастоящем, неврохирурзите разчитат на много близки наблюдения и инструменти за тъканна манипулация, но и двата способа има доста ограничения.

Въпреки че методите за образна диагностика, като например ядрено-магнитният резонанс и ултразвук локализират тумора непосредствено преди хирургичната интервенция, при краниалното отваряне и цялата процедура обикновено има множество фактори, които е възможно да доведат до загуба на получения образ, следователно резекцията, тоест отстраняването на тумора зависи от опита, както и от сетивата – зрението, тактилните усещания на хирурга, посочва изобретателят на интелигентния скалпел Дейвид Олива Урибе от Брюкселския свободен университет.

Урибе посочва, че резултатите от писалката-скенер могат да бъдат получени за по-малко от половин секунда, което може да е от наистина решаващо значение в ситуации, при които животът на пациента е под сериозна заплаха.

Устройството е предвидено да бъде използвано в ранните стадии на злокачествените тумори, когато раковите тъкани все още много наподобяват здравите, като в бъдеще е възможно размерите му да бъдат намалени и още, като така се пригоди за използване и в други части на тялото.

Сензорната технология може да бъде и адаптирана, така че да се използва и при асистираните от роботи хирургични интервенции, според Урибе, а също и с други видове инструменти.

Въпреки че това изобретение изглежда наистина обещаващо, това не е първият път, в който се появява информация за създаването на подобно устройство.

Според Хуан Фам от LabRoots изследователи от Лондонския кралски колеж в миналото са разработили устройството "iKnife", което използва дима, който генерира тъканта при разрязване и съответно я изпарява.

В публикация на екипа от учени изобретатели на устройството, в която в детайли се описва как е проектиран iKnife, се съобщава за 100% успеваемост при диагностиката на раковите тъкани на 91 пациенти, посочва още Фам.

Макар и iKnife да е разработен преди доста време, тепърва все още се очаква да предизвика истинска революция в медицинската практика, което би трябвало да означава, че и новото устройство няма да има по-различна съдба, и твърденията на неговия изобретател са точно в тази посока.

Според него преди да започне да се използва в хирургичната практика и да е готов за масова употреба е необходимо да се положи още доста научен труд, за да бъде новото устройство за масова употреба.

Следователно най-вероятно ще е необходимо известно време, преди да можем да видим „умните скалпели“ да заменят своите традиционни „събратя“ в операционната зала.