Съветите на лекарите напълно да прекратим употребата на хляб. Днес специалистите все по-често препоръчват да се обърне внимание на диетите, които са се ползвали с популярност в далечното минало.

Диетите от отминали епохи в последно време се ползват с доста голяма популярност. В един от последните модерни хранителни режими се превърна менюто от викторианската епоха, тоест от 19-ти век.

Тази диета вече се ползва със значителен успех във Великобритания. И вече успя да стане основен конкурент на палеодиетата, популяризираща принципите на хранене на пещерния човек.

В основата на този хранителен режим изключването от менюто на храни, които не са употребявани от хората, живеещи в каменната ера. Така придържащите се към палеодиетите не ядат хляб, каши или захарни изделия и предпочитат растителните храни и месото.

Но учени от университета Плимут смятат, че палеодиетата предполага твърде много ограничения и е трудно да се спазва. Диетолозите смятат, че най-добрият избор е диетата от Викторианската епоха.

Специалистите обясняват своя избор с това, че периодът от 1850 до 1872 се смята за златен век на храненето. Именно през това време човек е можел да приеме за денонощие около 5000 килокалории.

В основата на този хранителен режим стои употребата на растителна храна и на пълнозърнест хляб, произведен от жива мая.

Придържащите се към тази диета също включват в менюто си много местни евтини зеленчуци, плодове, риба, морски дарове и месни субпродукти.

Ограниченията при викторианската диета са свързани с употребата на захар, картофи, юфка, силни алкохолни напитки, тъй като тези продукти по-рано били много скъпи и не са били достъпни за широката общественост.

Но диетолозите не твърдят, че хората трябва да се откажат напълно, но количеството на такива храни и напитки е необходимо да се сведе до минимум.

Важен аспект на викторианската диета е начинът за приготвяне на храната.

През тази епоха храненето било изцяло домашно, хранителните продукти не можело да бъдат замразени или претоплени – ако съвременният човек се придържа към тези принципи на храненето, той ще може много бързо да подобри здравословното си състояние и да поддържа красивата си фигура, а също и да удължи  активния си живот.

На свой ред, специалистите от Валей Колидж в Лос Анджелис посочват, че човек, независимо от възрастта и теглото си, е необходимо да си направи собствен хранителен режим.

Предходни изследвания на австралийски учени показаха, че хлябът не е причина за покачване на теглото.

Консумацията на хляб се смята за един от основните фактори за наддаване на килограми. Но пък проучвания провеждани преди това показват, че количеството на тестените изделия е необходимо да се намали до минимум, в противен случай рискът от затлъстяване се увеличава.

Експертите провели запитване, според което около 20% от представителките на нежния пол, живеещи в Австралия, се сблъскват с чувство за вина, когато употребяват хляб. Освен това повече от 1/3 от австралийките редовно търсят здравословни продукти, с които да заменят тестените.

Така австралийските социолози са се убедили в устойчивостта на мита за вредата от хляба за фигурата и здравето на човека.

Но според учените от Австралия негативното отношение към хляб невинаги е оправдано.

Според известният специалист по хранене Шарон Натоли в съвременното общество много често се подценяват ползите от хляба, като се забравят неговите положителни свойства.