Китайски учени създадоха превръзка, която помага за диагностика на бактериални инфекции чрез промяна на цвета.

С промяната на цвета показва дали раната се е инфектирала

Според учените, всяка бактериална инфекция създава уникална микросреда със собствено pH, чрез образуваните токсини и ензими.

Материалът на новата превръзка реагира на изменението на микросредата и по съответния начин си променя цвета.

В рамките на експерименти с мишки животните са заразени с ешерихия коли – част от мишките, получили бактерия, чувствителна към антибиотици, а друга част – резистентна, тоест устойчива.

В първия случай превръзката си променила цвета от зелен на жълт и отделяла антибиотик, който унищожава ешерихия коли.

Ако пък в раната присъствали бактерии, нечувствителни към антибиотик, цветът на превръзката ставал червен в резултат на контакт със специфичен ензим, образуван от този щам бактерии.

В този случай превръзката е облъчвана с видима светлина, което довело до отделяне на вещество, отслабващо защитата на бактериите и правещо ги по-възприемчиви към антибиотиците.

Изследователите подчертават, че своевременното откриване на бактериална инфекция и мониторинг на нейната лекарствена чувствителност позволява рационално използване на антибиотици и постигане на по-голяма ефективност, като се понижава риска от развитие на резистентни щамове към тях.

Производството на новите превръзки не изисква значителни разходи, както и тяхното приложение, затова учените се надяват в скоро време този необичаен превързочен материал да бъде на разположение и на практикуващите лекари.

Всеки ще може да преценява дали раната е инфектирана

С новите превръзки няма да са нужни допълнителни изследвания, с които да се установява дали раната се е инфектирала или пък да се налага да бъдат сваляни, за да се преценява в какво състояние е наранената повърхност.

Освен това и самият пациент ще може да преценява дали раната оздравява или инфекцията се усилва.

Ако тези своеобразни умни превръзки навлязат по-скоро в лекарската практика, може да се ограничи и антибиотичната резистентност. Няма да е нужно да се прилагат толкова много антибиотици, ако не се налага.

Сега и само за профилактика се изписват антибиотици, което от своя страна създава предпоставки за развитие на нечувствителност на бактериите в раната към препаратите.