Учени постигнаха напредък в разработването на първата по рода си ваксина срещу хламидии, след разкриването на начините, по които антиген редуцира симптомите, предизвикани от бактерията трахоматис хламидия, явяваща се най-честият причинител на заболяването.

Изследователите установили антиген, който намалява симптомите, причинени от хламидийната бактерия C. Трахоматис.
4 са възможните причинители на предаваната по полов път инфекция, но най-често срещаният е този, срещу който е разработена ваксината.

Въпреки това инфекцията често не се проявява с никакви симптоми, и много хора не се изследват, най-общо казано изобщо не търсят медицинска помощ.

В резултат на това много са тези, които изобщо не знаят, че са се заразили с хламидии, така че инфекцията често остава нелекувана.

Както е известно, ако тази инфекция остане нелекувана последствията за здравето, особено за жените, могат да са много сериозни.

Възможно е да се стигне до тазова възпалителна болест, която пък да предизвика необратими увреждания на репродуктивната система, в резултат на което в дългосрочен план жената започва да страда от болки в таза, като е възможно да се развие безплодие или пък да се създадат предпоставки за извънматочна бременност.

Към момента единствените начини за намаляване на риска от хламидии е използването на презерватив по време на интимен контакт или пък пълно въздържание от секс, което пък не е особено желателно, тъй като така човек може да си докара психически проблеми.

Сега, от изследователския екип от института за инфекциозни заболявания към Университета Макмастър в Канада смятат, че са на път да разработят първата ваксина в света, предпазваща от заболяването.

Антигенът BD584 редуцира симптомите на хламидиите с до 95%

За целта на своето проучване изследователите имунизирали женски мишки с нов антиген BD584, състоящ се от 3 протеина от бактерията С.Трахоматис - CopB, CopD и CT584.

При заразяването на мишките с Хламидия муридариум – вид на С.Трахоматис, те открили антиген, който редуцира симптомите на заболяването с 95%, и в частност анормалните течения от матката.

Друг симптом на инфекцията е хидросалпингс, при който фалопиевите тръби се изпълват течност, което при жените може да доведе до безплодие или пък извънматочна бременност, намалява с 87.5% при имунизираните мишки, тоест течността вътре в тези анатомични структури в съвсем малко количество.

Въз основа на получените резултати, учените предполагат, че BD584 е наистина обещаващ кандидат за ваксина срещу хламидии.

Ваксинацията ще бъде най-добрият начин за предотвратяване на хламидиоза, и в рамките на това изследване са идентифицирани и важни нови антигени, които биха могли да бъдат използвани като част от ваксините за предотвратяване или отстраняване на вредните последици от нелекуваните репродуктивни инфекции.

Нещо повече учените, провели настоящото изследване, предполагат, че има потенциал BD584 да осигури защита срещу всички щамове на С. Трахоматис, включително и тези, които предизвикват трахома – вид очна инфекция.

Ако се окаже, че въпросният антиген бъде успешно клинично изпитан като ваксина, ще бъде прилаган през носа по думите на изследователите.

Това е важно, защото е лесно и безболезнено и не изисква високо квалифицирани здравни специалисти, което означава, че човек, който иска да се предпази от хламидии няма да му се налага да посещава болница, което е пречка най-вече за мъжете, тъй като повечето от тях получават голям стрес от такива места, и обстановката изобщо там.