В Закона за здравето, в неговия чл. 61 ал.1 са изчерпателно изброени заболяванията, при които болните се изолират, сред тях са малария, вариола, чума, дифтерия.

ТОРС предвиден в Закона за здравето, но не и новата болест

В списъка е и тежък остър респираторен синдром, който върлуваше по света през 2002-2003 г., също предизвикван от коронавирус.

В алинея 2 на същият член е предвидено правомощие на здравния министър да определя, точното определение е „разпорежда” задължително да бъдат изолирани носители на зараза и на болни, които страдат от заболявания извън посочения по-горе списък.

До сега имаше неяснота кога точно се приема човек в болница със симптоми на COVID-19 и болниците тълкуваха по различни начини предписанията на председателя на Националния оперативен щаб, както и от здравно министерство.

С обявяването на тази заповед вече е в по-голяма степен ясно при какви симптоми съответното лице следва да е поставено в режим на домашна изолация и кога следва да бъде прието в лечебно заведение.

В заповедта се посочва, че у дома се лекуват и изолират потвърдени случаи на COVID-19 на фона на липса на характерни симптоми на болестта.

Как се установяват болните от коронавирусна болест без симптоми

Положителни проби за COVID-19 могат да се установят при изследване на контактни с доказан случай на болестта, както и при провеждани от съответното РЗИ за областта епидемиологични проучвания.

За момента няма информация да се провеждат такива проучвания. Ясно е само, че членовете на оперативния щаб се изследват за коронавирус, както и от областните кризисни щабове.

При леки клинични оплаквания, за каквито се подразбира температура под 38 градуса, без затруднено дишане, простудни симптоми, гадене и повръщане и без да са налице хронични заболявания също лечението е у дома с изолация.

В тази ситуация е нормално хората да започнат да си внушават някои симптоми и да търсят незабавно медицинска помощ директно в инфекциозните отделения на болници или инфекциозни лечебни заведения.

Над 60-годишна възраст задължителна хоспитализация

Задължително се хоспитализират и изолират хора, които са над 60-годишна възраст, независимо дали болестта протичо лека или тежко.

При хронични заболявания или при нарушено функциониране на имунната система, тежко протичане със задъхване, храчки, които може да са придружени с кръв, при такива ситуации хоспитализацията е наложителна.

Хоспитализация при COVID-19 може да се извърши и ако няма условия за самоизолация в домашни условия, например, прекалено малка жилищна площ и голям брой хора в едно жилище. В такива случаи е без значение как протича болестта – леко, тежко или без симптоми.

Ако не могат да се създадат условия за самоизолация, тоест няма стая в жилището, която да се приспособи за тази цел, има опасност от бързо разпространение на вируса на други членове на семейство.

Експертите на здравното министерство, които са изготвили заповедта, са направили преценка, че в такава ситуация хоспитализацията е по-добрия вариант.

С новата заповед се задължават директорите на съответните РЗИ да уведомят лечебните заведения, които са в съответната област.

И за човек неспециалист става ясно при какви симптоми трябва и съответно да бъде хоспитализирано дадено лице или да бъде изпратено за домашно лечение и съответно няма да има възможност за различни тълкувания.

Да се стига до ситуации, при които в едната болница, се казва при такава температура и при такива симптоми приемаме.

Защо не е ясно кога може да се иска изследване

Не е решен въпросът при каква характерна симптоматика се прави кръвен тест и по метода на ПВР на гърлен секрет.

Не са редки случаи, при които хора със симптоми, които могат да се определят като подозрителни, директно се връщат от съответното лечебно заведение.

Това, разбира се, не е само от сега, още преди разгара на грипната епидемия през януари.

В медиите стана известен скандален случай на дете, което е връщано от редица столични болници, в крайна сметка състоянието му се влоши и се стигна до летален изход.

На фона на епидемията и страха сред медицинския персонал подобни случаи е възможно да стават много по-често.

Това е едно от опасенията на Националния кризисен щаб и на Министерски съвет и затова бяха приети противоепидемични мерки.