На 16 март в Сиатъл започна първото клинично изследване на експериментална ваксина срещу COVID-19. Първоначално действието ѝ ще се проверява на 45 участници.

Ваксина срещу предходен вид коронавирус улесни биотехнологична компания

Първата доза вече е получена от 4 участници. Експерименталната ваксина с текущо название mRNA-1273, е разработена от Националния институт по Алергии и инфекциозни болести /NIAID/ и биотехнологичната компания Moderna.

В рамките на 6 седмици всеки участник в изследването получава 2 дози от ваксината. Интервалът между ваксинация и реваксинация е 28 дни.

Впоследствие здравето на ваксинирания ще се наблюдава в рамките на 14 месеца – при лични съобщения и телефонен режим. Учените оценяват реакцията на имунитета на хора въз основа на кръвно изследване.

Ваксината не съдържа нито живи, нито инактивирани вируси. Нейният основен компонент е матричен РНК на вируса. Към нея, ако ваксината се окаже успешна, човешкият организъм ще образува антитела.

Компанията Moderna и преди разработва ваксина срещу близкоизточния респираторен синдром, провокатор на който е друг представител на семейство коронавируси, при който смъртността беше изключително висока – близо 40% и затова бързо се стигна до т.нар. прегаряне на епидемията.

Болестта бързо поваляше заразените и съответно възможностите им за разпространение на вируса на близки и познати са били много по-малки.

Тогава само чухме, че някъде по света са се разболели много хора от загадъчна болест, но до Европа и до Балканите не стигна нищо.

Сега попадаме в съвършено нова ситуация, при която се налага властите да вземат строги мерки, които могат да бъдат определени като антидемократични.

В САЩ сякаш ваксината е най-близо, изследванията започнаха

Целта е една да може капацитетът на здравната система да поеме всички болни, които се нуждаят от помощ, да не се стига до недостиг на легла, на апаратура и на медицински специалисти. 

Затова и от компанията успяха да подготвят началото на клиничните изпитвания на първата ваксина срещу COVID-19 в рекордно кратки срокове.

Редица други държави обявиха, че вече разполагат с експериментални ваксини, дори и българска компания може да е сред първите, която да предложи такава.

Изследванията обаче траят дълго, проследяват се редица промени и едва след това определено вещество може да се използва като ваксина.

Предлага и се по-бързо подход – умишлено заразяване на млади хора в добро здраве срещу заплащане, каквато стратегия възприе Великобритания, за да се тества дали ще действа съответното вещество като ваксина.