Новите заразени днес са почти толкова, колкото вчера, само с 2 случая по-малко – от 234 намаляват на 232.

PCR тестовете обаче днес са доста повече, според информационната система 5393, което прави положителните проби около 4% или темповете на нарастване на заразените намаляват. Общият им брой достига 189 953.

Защо се правят толкова тестове, какво обясняват експерти

Изглежда контактните лица са повече, затова се правят и по толкова много тестове, това обясниха експерти по повод критиките в социалните мрежи, че многото PCR-и всъщност са причина и за бума на заболели през последните седмици.

Приетите в болница се увеличават до 575, нарастването е с 24 или с над 10% от установените нови заразени, което е по-висок процент от досега отчитаните около 7-8%.

Излекуваните са 178, повече, отколкото при предходното обновление като общият им брой се увеличава до 3841.

Активните случаи се увеличават до 3747, но се наблюдава обрат, тъй като излекуваните отново станаха повече, отколкото са заразените към днешна дата.

Това все пак показва, че епидемията у нас по някакъв начин се саморегулира и тенденцията не е към постоянно нарастване.

С 1 случай се увеличават заболелите, които са в тежко състояние – от 28 до 29, което не е особено голяма разлика, но не може да не се забележи по-високия показател на смъртност, свързана с коронавирус.  

Темата със заразените от коронавирус - на заден план

През последните 2-3 дни темата с коронавируса, сякаш премина на заден план, поради протестите, които обхванаха главно столицата и някои от големите градове с искания за оставка на правителството.

Премиерът опитва да постави акцент върху удължаване на извънредната епидемична обстановка и новите заповеди на здравния министър, но вниманието на обществеността и на потребителите в социалните мрежи е съвсем в друга посока.

Борисов, дори коментира, че единствено у нас обществените представи са такива, че сякаш няма епидемия, макар и тези негови изявления не се потвърждават от случилите се преди няколко дни безредици в съседна Сърбия, поради въвеждането на вечерен час, заради нарастване на заболелите.

Причина за промяната на поведението на повечето българи може да се търси във въздействието на високите температури върху поведението.

При обявяването на извънредното положение през март никой не знаеше какво предстоеше, медиите разпространява информация за препълнени болници в Италия, за галопиращи темпове на нарастване на смъртността, масово хората, а и управляващите бяха уплашени и този, който изразяваше по-различно мнение беше възприеман едва ли не за луд или ненужно критичен.

Сега ситуацията е по-различна, фокусът се измести към други теми, сред които върховенство на закона и действията на правораздавателните органи, а броят на заразените едва ли вълнува толкова някого.

Информацията за бройката минава някак между другото, тъй като стана нещо като част от ежедневието ни и дали са 200 или 300 новите с коронавирус, не е толкова важно.

Спад на новите заразени в столицата

Очакванията на директорите на големите болници да се увеличават заразените в столицата, заради протестите, поне засега не се сбъдват. Новите заразени в област София-град са по-малко от ден по-рано 81 в сряда при 99 във вторник.

Второто място си запазва Пловдивска област с нови 21 заразени, по-малко, отколкото във вторник, общо потвърдените се увеличават до 519.

След Пловдивско се нарежда Варненска област, където се отчита нарастване на заболелите, от едва във вторник до цели 16 в сряда или с 8 пъти повече.

С един случай по-малко е област Благоевград, като новите са в няколко общини, не се установява връзка между тях, общо лабораторно потвърдените се увеличават до 347.

Веднага след това е област Бургас, където също новите заразени нарастват спрямо ден по-рано, до 14.

2 области са на прага от нови с коронавирус, това са Софийска област с нейните 22 общини и Русе, в чийто състав са 8 общини, основно населението е съсредоточено в областния център, където са и най-много заразени.

Най-близо до прага от 10 нови заразени е Велико Търново, където са 8. В областта с център Старата столица общините са 10 на брой, а общият брой на населението е над 240 000.

Областта е с по-равномерно разпределение на населението, в Търново живеят около 71 000 души или по-малко от 1/3 от хората, които са с настоящ адрес в областта.