Двойно намаляват PCR тестовете, които са обработени от референтните лаборатории в съботния ден, това показват обновените данни от информационната система.

Излекуваните почти 2 пъти по-малко от новите заразени

Излекуваните са 48, а новите заразени намаляват с повече от 100 спрямо данните от петък, но заради разликата с преборилите инфекцията, отново активните случаи се увеличават и за първи път от няколко седмици преминават прага от 4500.

Същевременно и общата бройка на установени случаи у нас нараства до 18819, не е изключено, ако в понеделник бъдат направени повече тестове, да бъде преминат прага от 19 000, а до края на месец общо да достигнат и дори надхвърлят 21 000.

Хоспитализираните намаляват – от 728 на 723 спрямо ден по-рано, но се наблюдава леко покачване на тези, които са в интензивни отделения.

Увеличението при тях е от 34 на 37, докато излекуваните като общ брой достигат до 13 558. Случаите на летален изход сякаш забавиха темпото на нарастване през последната седмица и според обновените данни само 2 са случаите на заразяване. Общият брой на починалите е 755.

Най-много нови случаи на морето – във Варна

По области се наблюдава известна промяна в епидемиологичната обстановка, като с най-голям брой заразени за денонощие е област Варна с 19 случая на заразяване, на следващо място е столицата с доста по-малко – 12.

Предвид очакваната футболна среща между отборите на Лудогорец и ЦСКА не е изключено в следващите 4-5 дни, поради струпване на повече хора и неспазване на дистанция на трибуните на стадиона, да се стигне до леко увеличаване на заразените.

Благоевград традиционно отчита по-голям брой нови заразени, макар и тестовете да са по-малко, като за изминалото денонощие те са 11 или с един по-малко, отколкото в София-град.

В област Велико Търново новите заразени са повече от 5, но областта като цяло остава доста слабо засегната от епидемията.

В Монтана скоро не бяха отчитани толкова случаи, че да направят впечатление, новите за денонощие са 5. В Пловдивска област са 2 новите случаи на заразяване.

При медицинския персонал нарастването на заразените е с 2 случая – от 1048 на 1050, като това е началото на епидемията през март.