Напредъкът в изследванията на стволови клетки направи възможно превръщането на кожни клетки в сърдечни, чернодробни, бъбречни и белодробни.

Но сега екип от изследователи от Калифорнийския университет успяха да демонстрират при мишки, че е възможно да генерират здрави клетки в самия орган, като направят трансплантациите ненужни.

Нещо повече, те успяха да го постигнат чрез преобразуване на самите клетки на черния дроб, които са патологично изменени. Така увреждането на този орган намалява и се подобрява неговата функционалност.

Новата технология използва методът за доставка на вирусен ген, който по-рано е бил тестван върху пациенти, на които са провеждани генни терапии и които са били насочени към подобряване на функциите на черния дроб.

И заради това учените предполагат, че ще е възможно лесно тази терапия да бъде модифицирана за пациенти с чернодробни заболявания.

Този метод е ефективен отчасти, защото черният дроб е един от малките органи, които се регенерират естествено, и затова може да се справи с новите клетки много добре, без да нарушава функционалността си.

Това, което учените наблюдават е, че преобразуваните клетки не само функционално добре се интегрират, но също така се делят и се увеличават, което води до образуването на нова чернодробна тъкан.

Повече от 600 хиляди души само в САЩ страдат от финален стадий на чернодробно заболяване или цироза. Единственото достъпно лечение е трансплантация на този орган. В България ситуацията е дори по-лоша, като се има предвид броят на хората, които страдат от вирусни хепатити.

Новият метод е насочен конкретно към чернодробната фиброза, прогресивно увреждане на черния дроб, който е основен двигател на патологиите на най-голямата жлеза в човешкото тяло.

Фиброза се развива, когато чернодробните клетки не успяват да се регенерират достатъчно бързо, за да се справят с уврежданията, дължащи се на прекаляването с алкохола или заболявания като хепатит С или мастно увреждане.

В резултат на това започват да се образуват клетки, наречени миофибробласти, които запълват празнотите, които оставят загиващите нормални чернодробно клетки.

Може да направим сравнение със залепената спукана гума – първоначално лепилото помага за поддържане на структурната цялост на органа, но когато стане повече от нормално функциониращата тъкан, тогава и функциите на черния дроб постепенно отслабват.

Фиброзните патологии на черния дроб са изключително бавно протичащи, но в крайна сметка се стига до много тежки увреждания – например, когато някой се зарази с хепатит С на 25 години може да се чувства добре с десетилетия, но когато стане на 50, внезапно да започне да изпитва умора, отпадналост, постоянно да му се гади, постоянно да има диария и да развие жълтеница, които са признаци на финален стадий на заболяване на черния дроб.

Причината е, че органът може да се адаптира, докато поне 20% са функционални. Но след преминаването на този критичен праг, пациентите често умират в рамките на 2 години.

Чернодробната цироза не е рядкост. Това финалният стадий на много хронични патологии на най-голямата лаборатория на човешкото тяло. Затлъстяването, например може да доведе до омазняване на този орган, което се очаква да се превърне в причина номер 1 за развитие на чернодробна цироза в следващите 10 години.

Предходни изследвания използват адено-свързан вирус, който заразява миофибробластите, преобразувайки ги в нормални хепатоцити.