Канабисът може да има широк спектър от въздействия върху човешкото тяло, но ново проучване показва, че може би съществува и неизвестна досега потенциална полза от субстанцията, състояща се в по-добро нощно зрение.

Изследване с попови лъжички разкрива, че субстанцията може да направи клетките в ретината по-чувствителни към светлина, и може не само на хората да виждат по-добре при слаба светлина, но може също да лекува невродегенеративни очни заболявания като ретинис пигментоза.

Това звучи наистина невероятно, но не е първият път, в който се съобщава, че канабисът може да подобри нощното зрение.

Като 25-годишен фармацевт от Ямайка съобщава, че тамошен рибар, който пушел марихуана и пиел ром, произведен от остатъци и стебла на канабис имал необичайната способност да вижда в тъмното.

Говори се, че същото нещо се е случило на марокански рибар и на хора, живеещи в планината, които пушели хашиш – продукт от растението канабис, и през 2002 г, екип от изследователи от САЩ и Испания започнали изследване на феномена.

Дали на един доброволец плацебо и хашиш на 3-ма други, и открили, че 3-мата участници се сдобили с по-добро нощно зрение, след като започнали да употребяват субстанцията. Окончателните резултати са публикувани през 2004 г.

Но, както тогава, така и сега никой не е разбирал как на биологично ниво марихуаната предизвиква този доста странен ефект.

По-ново проучване показва, че в окото има повече СВ1 рецептори, като е известно, че психоактивната съставка на канабиса с тяхна помощ се свързва с окото по-рано, отколкото към мозъка и каквото и да се случва, то става първо в ретината и след това в зрителната кора.

За да проучат по-нататък, екипът от изследователи, начело с Лоис Мираукорт от Неврологичния институт в Монреал решили да проведат експерименти с прозрачни попови лъжички, обитаващи ноктите на африканска крастава жаба - Xenopus laevis.

В първата част на експеримента, изследователите използвали синтетичен канабиноид – произведен в лаборатория и преповтарящ ефектите на канабиса – очната тъкан на поповите лъжички, и използваните микроелектроди, за да измерят как ганглийните клетки, с които е покрит оптичният нерв, реагират на светлина.

И успели да демонстрират, че канабиноидът прави клетките по-чувствителни, и съответно по-бързо реагират при излагане на ярка и на слаба светлина.

И това се защото канабиноидът се свързва със СВ1 рецептор, и потиска протеинът, наречен NKCC1, който транспортира хлорните йони и извън клетките определя техният електрически потенциал.

Всъщност експериментите показват, че канабиноидите намаляват концентрацията на хлорни йони вътре в ганглийните клетки на ретината, правейки ги по-чувствителни и по-възбудими на светлина.

За да проучат дали това изобщо засяга зрението на поповите лъжички. Учените сложили попови лъжички в блюдо на Петри, като ги излагали на различни видове светлина, и изследвали как реагират на затъмняване, когато се третирани с канабиноид или с плацебо.

Обикновено, поповите лъжички се отдалечават от зоната на слаба светлина. Но изследователите показали, че при нормални светлинни условия няма разлика между поповите лъжички, които били третирани с канабиноид и тези, при които не бил употребяван.

Но при слаба светлина, поповите лъжички, при които бил използван канабиноид били по-чувствителни към светлина, и били в състояние да видят по-добре тъмните точки при значително намалена светлина.

Разбира се, сигурно ще е необходимо повече от година време, за да се разбере какво е действието на марихуаната върху нощното зрение на човека.