Новата 2017 г е като бял лист. В навечерието на коледните и новогодишни празници преживяваме един специален  период, сякаш сме на границата на минало и бъдеще, правим си заключения, планове.

И как ни се иска от Нова година да започнем нов живот – да спрем цигарите, ежедневно да практикуваме йога, да започнем да ходим на плуване, да научим английски.

Какво да си обещаем за Новата 2017 г?

И по-важното, как да изпълним обещанието, което сме дали на себе си?

Какво да си обещаем на Нова година?

Когато възнамеряваме да започнем нов, здравословен живот трябва да си отговорим на въпроса: „За какво мечтая? Какво искам най-много?“

Мечтите и целите са основата на развитието и напредъка. Но решението да направим по-здравословен живота си през новата година няма да ни доближи до тази цел.

Обещанието трябва да бъде конкретно и изпълнимо.

Ако през декември чувствате товара на умората от работата и морално изтощение, обещайте си, че Новата 2017 г ще премине под знака на пълноценния сън.

Обещайте си, че ще спите не по-малко от 8 часа на ден.

Ако сте твърдо решени да свалите килограми през Новата година, обещайте си да започнете да ходите на фитнес.

Запишете си адреса и телефона на спортната зала на лист хартия, и сложете този лист на най-видимото възможно място.

Не трябва да се опитваме да подобряваме начина си на живот на принципа „всичко или нищо“.

Трябва да си поставяме конкретни цели и да се придвижваме напред постепенно, като си набележим междинни ориентири.

Как да спазим обещанието, което сме си дали?

Практиката показва, че обещание да започнат нов живот в една или друга форма си дават 90% от хората. Но само 10% от тях постигат целите си.

Психолозите казват, че това се случва, защото си поставяме твърде много цели.

За да изпълним наистина даденото обещание по-добре да изберем една, основна цел и да си съставим план, как да я постигнем.

Не отлагайте изпълнението на желанието, което сте си дали на 1-ви януари.

Сами разбирате, че след изобилните трапези на Нова година ще ви е направо "мисия невъзможна" да отидете на фитнес на 2-ри януари, например.

Започнете да действате още сега, така до Нова година вече ще имате разработен план и ще знаете как да постигнете набелязаната цел.

Забравете за обещанията, които сте си давали по-рано и не сте могли да изпълните. Това са само разочарования от миналото и трябва да си останат там.

Направете си скала за измерване и си набележете междинни цели – до март да свалите 4 кг, до началото на лятото още 2 кг и т.н.

С помощта на тези цели ще виждате прогрес, което ще ви мотивира, и вашата мотивация ще ви поддържа на дължимото ниво.

Визуализирайте своето обещание и стъпките към неговото изпълнение. Най-добрият начин да го направите е като започнете да си водите дневник.

Пробягали сте 1 километър с правилната техника на движение и дишане. Запишете този резултат в дневника.

Задръжте на това ниво за около 2 седмици, след това леко увеличете дистанцията, например до 1.2-1.3 километра. Това е само един начините, как да свалите най-лесно килограми.

Разбира се, бягането е абсолютно недостатъчно за отслабване, тъй като се натоварват едни и същи мускули. С времето тялото свиква и вече не помага по никакъв начин за сваляне на излишните килограми.