Нашите настроения „оцветяват” света около нас. За съжаление много жени се борят с клиничната депресия (около 13%) и безпокойството (около 33%) в даден период от живота им. От тази статия можете да научите няколко за някои ключови фактори, които влияят на това как се чувствате – от нивата на естроген, до приема на захар както и това какво можете да предприемете по въпроса.

Депресията не винаги се свързва с тъга – за повечето от половината хора с тази диагноза, раздразнението и гневът са най-отявлените симптоми. В интерес на истината, тези симптоми се свързват с по-сериозната депресия според изследване, публикувано през 2013 година. Пациентите споделят, че не им трябва много, за да избухнат. Те започват да се заяждат със съпруга/съпругата си още щом влязат през вратата или се разстройват за малки неща, като разсипаното мляко.

Също така трябва да наблюдавате за следните симптоми: трудна концентрация, трудности при запомняне на различни неща и при вземане на решение, липса на интерес относно дейности, които преди са ви доставяли удоволствие, например правенето на секс, промени в апетита: едно от основните оплаквания е, че храната е станала безвкусна. И накрая, може да се чувствате бавни и мудни като желе – мисленето ви, реакциите ви и дори физическото ви придвижване могат да станат мудни и забавени. Също така може да имате и проблеми със съня. Хората, които страдат от депресия често се будят по малките часове без въобще да знаят защо.

Терапията наистина помага – изследванията показват, че терапията, която включва разговори, може значително да помогне, без значение дали тя е единствения метод на лечение или е комбинирана с медикаменти. Преглед на над 200 изследвания, направен през 2013 година показва, че няма метод, който да е значително по-добър от останалите, е добре да се има предвид нова форма на когнитивна терапия, която включва смесица от източни техники за медитация и практически умения, с помощта на които да се предпазите от негативните мисли.

Храните могат да подобрят настроението ви – според мнението на някои специалисти, храната е едно от най-силните оръжия в арсенала ни за борба с депресията. Изследване, проведено през наскоро подкрепя тези твърдения. Учените откриват, че по-голямата консумация на фибри и пълнозърнести храни могат да имат защитен ефект, докато хранителен режим, включващ захар и рафинирани зърнени храни се асоциира с по-висок риск. Ето и някои предложения за това какво можете да включите във вашата диета.

Зеленчуци – листни зеленчуци като зеле, спанак и листно цвекло са богати на фолиева киселина, която е изключително важна за производството на серотонин и допамин.

Морска храна – жените, които консумират риба поне 2 пъти седмично имат 25% по-нисък риск от това да заболеят от депресия в сравнение с тези, които консумират риба по-рядко, твърди австралийско изследване от 2014 година. В това влизат и ракообразните.

Бобови растения – те също могат да помогнат за подобряване на настроението ви, защото фибрите, които съдържат, помагат за развитието на бактериите в червата, а те на свой ред регулират възпалителните процеси в тялото и така спомагат за здравето и правилното функциониране не само на мозъка, но и на целия организъм.