Същото това растение, което цъфти с благоуханни червени цветове, често изобразявани на красиви картини, произвежда малки семенца, които се поръсват по хлебчета, земели и багети, но то съдържа и една от съставките на хероина – едно от най-страховитите и пристрастяващи наркотични вещества в света.

Хероинът се извлича от морфина, натурална съставка, която се среща в природата и може да бъде получена от семената на някои видове макови растения. Медицинското наименование на хероина е диацетилморфин и той е най-бързо действащият от всички наркотици. Независимо дали бива инжектиран, смъркан или пушен, хероинът бързо достига до мозъка и може да породи различни физически и психологически ефекти.

Съединените щати в момента се намират в хероинова епидемия, споделя д-р Даниел Цикарон, преподавател и изследовател в университета в Сан Франциско, Калифорния. Страната се е изправяла пред подобна епидемия и преди, но при последната, голям дял от използващите хероин имат минало като злоупотребяващи с опиати.

Новите жертви на хероина се зарибяват по него, защото е по-евтин и може да бъде намерен и доставен по-лесно от даваните срещу рецепта болкоуспокояващи.

Но новите пристрастени водят до стари проблеми. Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията, степента на смъртни случаи в резултат от свърхдоза хероин е нараснала 4 пъти в периода 2002-2013 и е достигнала 8200 смъртни случая през 2013.

Да бъдете „отнесени“ е опасно състояние – когато хероинът влезе в мозъка, потребителят усеща чувство на еуфория или прилив на енергия. Но след като това отмине, следва период на затишие, който варира между полутрезвеност и будност, който трае в продължение на няколко часа. Това е периодът на „отнесеност“

„Отнесеност“ не е медицински термин. Цикарон го сравнява със състоянието на отегчен студент на скучна лекция, който е свел глава, но се опитва да остане буден – главата му се накланя и навежда все по-надолу, колкото повече дрямката надделява, и тогава изведнъж той се изправя.

Това се случва, защото хероинът е седатив и може да накара човек да се чувства сънен, но буден или да го повали в толкова дълбок сън, че да не може да бъде събуден.

Силните сърбежи са страничен ефект от употребата на хероин – когато хероинът влезе в мозъка, той се разгражда на морфин, който се свързва с опиоидните рецептори в тялото и мозъка. Това поражда еуфория и леко зачервяване на кожата. Но неочакван страничен ефект от хероина могат да бъдат силни сърбежи. Опиатните наркотици могат да предизвикат освобождаването на хистамини – съставките, които организмът отделя при алергични реакции. А хистамините дразнят кожата.

Продукти, съдържащи хероин, в миналото са продавани свободно – въпреки че е синтезиран от морфин за първи път през 1874, хероинът е въведен като медикамент за лечение през 1898 година от немската фармацевтична компания Байер. Три години по-рано химиците в Байер се опитват да създадат по-безопасно обезболяващо, което може да замени морфина – нещо, което няма да води до пристрастяване в такава степен и с по-малко странични ефекти.

Контрабандистите пренасят хероин в тялото си – хората, познати като нарко мулета пренасят контрабандно хероин от една страна в друга по изключително опасни начини. Доклад съобщава за 50-годишна жена, която се опитвала да внесе нелегално значително количество хероин в Съединените щати като го пренасяла в тялото си. За тази цел тя погълната 50 пакета, всяко съдържащо по 12 грама от наркотика.