Скорошно изследване, проведено в Швеция, откри, че хората, които спят здравословно и нормално са по-красиви в сравнение с тези, които не получават достатъчно сън. И когато една жена се чуди кое е нещото, което ще даде най-голямо отражение върху красотата ѝ, то отговорът е прост – повече сън. Ето и някои от ползите

По-мека кожа – дългото излагане на сух въздух от вътрешно отопление или климатик може да изсмуче влагата от кожата, като я остави суха и груба на сутринта. Преди лягане, нанесете на лицето си няколко капки олио за лице. То действа като бодигард така че по-малко влага да може да напусне кожата ви. Можете да използвате доказани марки и продукти, за да сте сигурни, че кожата ви ще получи необходимата грижа.

Останете гладки – когато спите, лицето ви се търка във възглавницата и това води до образуване на бръчици и гънки. Естествено губим по една чаена лъжичка колаген всяка година откакто станем на 30. Това е съставката, която държи кожата свежа и стегната. Това означава, че тези линии от сутрешния сън около очите, носа и устата има голяма вероятност да останат постоянни.

Най-добре за вас е да спите по гръб с лице нагоре, но ако това не може да се случва постоянно, можете да пробвате следната практика: можете да поставите главата си на ръба на възглавницата, за да избегнете максимално набръчкването. Също така се препоръчва да ползвате хидратиращ нощен крем по зоните, които се набръчкват.

За да не се подуват очите ви – при спане нощем очите се подуват, защото лежите и в това положение гравитацията работи срещу вас – флуидите не могат да се оттичат. Ситуацията може да се влоши, ако сте яли солена вечеря. Какво да направите? Можете да замените околоочния крем с по-лек гел. Маслата с по-тежка формула могат да се пропият в очите и така да ги накарат да изглеждат още по-подпухнали. Ако алергия предизвика подуване на очите или сте приели доста солена храна на вечеря, а на следващата сутрин имате важна среща или събитие, можете да приемете орален деконгестант преди лягане. Той ще ви помогне като намали отока и изчисти кръвоносните съдове, за да не изглеждат очите ви зачервени.

Как да предотвратите появата на пъпки – когато сте под стрес, нивото на кортизол скача, което води до увеличено отделяне на мазнини и респективно носи със себе си опасността от появата на пъпки. Рискът е още по-висок, ако не сте се наспали, защото това именно е времето, когато хормонът се стабилизира. Какво да направите? Можете да намажете лицето си с лек серум, съдържащ салицилова киселина преди да се измиете. Това ще ви помогне да държите порите си чисти и наред с това улеснява природните ексфолиращи процеси на кожата.

Хидратирайте устните си – тъй като устните не притежават мастни жлези, те са много податливи на дехидратация при горещина или климатизиран въздух. Ако дишате през устата през нощта, защото носът в е запушен, или поради просто анатомични причини, то вероятността устните ви да изсъхнат и да се напукат е още по-голяма. Какво да направите? Всяка вечер полагайте овлажнител, който съдържа керамид – липидът, намиращ се в кожата. Леко прекарайте мокра четка за зъби по устните си преди да сложите крема. Така ще премахнете мъртвите кожни клетки и ще позволите на балсама наистина да проникне в кожата и да я хидратира.