Lechenie.bg продължава да следи протеста на медицинските сестри и на специалистите по здравни грижи пред сградата на Министерски съвет, където се оформи и палатков лагер.

Премиерът обеща: най-малко 950 лева заплата за медицинска сестра

В 19 часа в понеделник /бел.ред. 16.12.2019 г./ премиерът прие представители на протестиращите.

На срещата, на която присъстваха министърът на труда и социалната политика, здравният министър и експерти, той даде обещание, че ще се търсят възможности за повишаване на заплатите на медицинските сестри, така че да се постигне минимално възнаграждение от 950 лв. до края на 2020 лв.

Обяви, че уважава техният труд и ги определи като дясна ръка на лекарите, които заслужават достойни възнаграждения.

Според него обаче не е възможно да се постигнат възнаграждения на медицинските сестри и на специалистите по здравни грижи, каквито са в Западна Европа, от порядъка на няколко хиляди евро месечно.

Премиерът изтъкна, когато е дошъл на власт през 2009 г., бюджетът на здравната каса е бил около 1,3 млрд. лева, а тази година наближава 5 млрд. лева и според него се дават достатъчно пари за здраве, но проблемът и причината за протеста е, че не се разпределят справедливо.

Защо са толкова големи доплащанията в здравеопазването

Въпреки тези твърдения на министър-председателя обаче, според скорошен доклад на Европейската комисия у нас доплащанията в здравеопазването са едни от най-големите в целия Европейския съюз.

И ако от общия бюджет се отделят 5 млрд. за здравеопазване, то с доплащанията, които правят всички здравноосигурени български граждани за лечение, общо даваме за здравеопазване може би над 10 млрд. лева, ако ли не и повече, всяка година.

Изказването му, с което прави сравнение, се изтълкува и като опит за противопоставяне на лекари и медицински сестри. Но все пак следва да се спомене, че не всички лекари получават заплати над 10 000 лева месечно.

Такива са възнагражденията само може би на директорите на най-големите държавни болници, чиито размери се определят като процентно съотношение в договорите за управление спрямо средната работна заплата в съответното лечебно заведение.

Да, факт е, че може би има несправедливо разпределение на средствата, които се получават по клинични пътеки. Но в здравното министерство не се ли питат, дали определените цени в Националния рамков договор, които заплаща касата отговарят на реалните пазарни за съответната лечебна дейност.

След като бъдат дадени отговори на тези въпроси, това ще бъде правилният път към определяне на справедливи възнаграждения на лекари и медицински сестри в държавните болници.