Всеки обрив на половия член е причина да се обърне внимание и да се потърси лекарска помощ. Но за голямо съжаление много мъже не отдават значение на обривите или на петната на главата на члена или се обръщат към уролог твърде късно, когато инфекциите вече са засегнали пикочно-половата система.

Какви са причините за поява на обрив на половия член и как по вида на обривите може да се определи възможното заболяване?

Здрав полов член

И тук не става дума за размерите на мъжкото достойнство. Здравият мъжки полов орган има гладка кожна повърхност без петна и обриви. Главата на половия член има бледорозов цвят и гладка повърхност.

Всяко зачервяване на главата на члена или на поява на кожен обрив трябва да се възприемат като незабавно обръщане към специалист.

Причини за поява на обриви на половия член

Причините за поява на обривите в най-лошия случай могат да бъдат случайно прекарани инфекции или венерически заболявания. Но понякога се случва и обривът или зачервяването да са следствие на алергични реакции, например към презервативи или вследствие на силен стрес.

Както става ясно, причините за поява на обриви на члена могат да бъдат най-различни. Нека да опитаме да се ориентираме сред възможните симптоми, за които свидетелстват различните видове обриви.

Малък обрив на главата на половия член или как да определим какво се случва?

Основното правило, от което трябва да се ръководи всеки съзнателен мъж, установявайки обрив на половия член – да отиде на лекар. Но това няма да му попречи и сам да узнае за симптомите на някои венерически заболявания. И така, ако сте установили:

  • Малък обрив с розов цвят на главата на члена, а също и язвички с блестящо дъно и уплътнения по краищата. Тогава би следвало да се заподозре сифилис;
  • Ярко розовите островръхи брадавици, папиломите с червен цвят са ярко изразени признаци на папиломавирусни инфекции.
  • Сухите уплътнения с розов или телесен цвят с предразположеност към излющване. Най-често това е псориазис или атопичен дерматит;
  • Сърбящият обрив на главата на половия член, който при разчесване преминава в малки язви, може да бъде признак на краста;
  • Зачервяването по краищата на отвора на пикочния канал и изтичането на гнойна течност от него е първи симптом на гонорея.
  • Белият обрив във вид на малки пъпки по цялата повърхност на половия член, непредизвикващ нито сърбеж, нито болезнени усещания. Това най-вероятно е обикновен налеп. Те не са заболяване.
  • Пъпки по главичката на пениса. Такива малки мехурчета с прозрачна течност вътре. Възможно е да сте се заразили с генитален херпес.
  • Поява на пигментни петна, незаздравяващи язви и ерозии може да бъде свързано онкологични заболявания;
  • Малкият обрив, големите петна по главата на члена и образуването на бел налеп или отлагания подобни на извара под главата на пениса са признак за гъбични инфекции и в частност на млечница.
  • При всяка поява на гореизброените симптоми – веднага на лекар. И не забравяйте самолечението може да доведе до непредвидими усложнения. Като най-тежкото от тях е безплодието, поради възпаление на придатъците на тестисите – епидидимит, а впоследствие и възпаление на простатната жлеза.

Това са усложнения характерни за гонореята. Затова трябва да оставите специалистите да се погрижат за вашето здраве.