За половата система се знае и много, и малко. Вече ви разказахме за някои малко известни факти, свьрзани с репродуктивните органи. Ето още няколко любопитни подробности.

Мъжки и женски репродуктивни части са описвани с една и съща терминология

До края на XVII и началото на XVIII век лекарите са описвали и мъжката, и женската репродуктивна система по един и същи модел. Този модел на мислене е бил подкрепен от гръцкия лекар Гален Пергамон преди почти 2000 години. Въпреки че хората са забелязали очевидните физически различия между половете, те са смятали, че мъжките и женските полови органи са хомоложни (еднакви).

С оглед на теорията на Гален, например репродуктивните части на жените са огледални на тези на мъжете. Вагината е обърнатата страна на пениса. Женските срамни устни са еквивалентни на препуциума, матката при жените съответства на скротума при мъжете, а яйчниците са еднакви с тестисите.

В действителност термините за описание на женските репродуктивни органи: влагалище, матка и яйчници не се появяват до XVII-ти век. (Преди това мъжки термини са се използвали за описване мъжките и женските репродуктивни части).

Безплодието е по-често срещан проблем, отколкото си мислите

От медицинска гледна точка термина „безплодие“ се употребява при двойка, която не може да създаде поколение след опити без предпазни средства в продължение на година.

Според проучване, публикувано в списание „Fertility and Sterility“ през 2013 г. в Съединените щати почти една от всеки шест възрастни двойки са безплодни. В проучването не става ясно дали причините за безплодието се дължат на двойката, или е по-вероятно да се дължат на проблеми с фертилитет при мъжа или жената. Изследванията показват, че процентът на безплодие при жените се понижава през последните три десетилетия.

Някои животни имат много странни репродуктивни системи

Вътрешните системи на телата на животните често са подобни на нашите, но има забележителни разлики в репродуктивните структури при представителите на животинското царство.

Например, женските кенгура имат три вагини. Две от тях са странични и се използват за приемане на сперматозоидите по време на чифтосване, докато централното влагалище се използва за раждане. Мъжките кенгура имат две направления на пениса, за да осеменят страничните вагини.

Повечето птици от друга страна нямат пениси или влагалища. И двата пола имат клоака - това е единичен отвор, които се използва за отпадъци и възпроизводство.

Някои жени са родени с две матки

По време на нормалното развитие на плода матката започва като две малки тръбички, които след това се свързват и създават единен, кух орган (матка). Понякога тръбите не се присъединят напълно, а вместо това се развиват в две отделни структури. Според учени от клиниката „Мейо“: „Това състояние се нарича двойна матка и се наблюдава при 1 на всеки 2 000 жени в света.“

Забележително е, че двете матки могат едновременно да функционират нормално. През 2011 г. 24-годишна жена на име Андрея Барбоса ражда близнаци, които се разделят и всяко има своя собствена утроба.

Кастрацията е полезна за пеенето в миналото

Тестисите не са важни само за репродукцията, но са от жизненоважно значение за нормалното развитие по време на пубертета, защото в този период се произвеждат различни полови хормони. По-специално тестисите произвеждат тестостерон, който е отговорен за развитието на вторични полови белези, включително мутиране на гласа и растежа на лицето и тялото.

През XVII-ти и XVIII-ти век в Италия хиляди момчета по време на пубертета са кастрирани всяка година, съобщават от Би Би Си. Бедните родители са оставяли децата си „под ножа“ с надеждата, че те ще се заемат важни роли в операта и хоровете на църквите и кралските дворци, които са високо ценени заради техните мощни гласове.