Обривът е сигнал за някакви нарушения в организма. Много често обривите са в резултат на недостиг на витамини и минерални вещества, на контакти с алергени, на въздействие на патогенни микроорганизми.

Също така може да реакция на стрес – Толкова се изнервих, че цялата се покрих с пъпки. Кога съм нервна, постоянно се чеша, това не са редки оплаквания сред по-емоционалните хора.

Как се случва така?

Защо емоционалният сърбеж предизвиква кожен сърбеж

Кожа и нерви – с един корен

Кожата и централната нервна система са по-дълбоко свързани, отколкото може да изглежда на пръв поглед. Тези структури са с общ произход. И епидермисът на кожата, и нервната пластина, от която впоследствие се развива централната нервна система, произхождат от ембрионалния ектодерм – външния зароден лист.

Освен това много процеси в кожата и в централната нервна система се регулират от едни и същи хормони, невротрансмитери и рецептори.

Връзка между кожата и психиката – 5 основни варианта

Италиански учени публикуват през 2001 г. статия, в която се разграничават 5 възможни варианта, когато между патологиите на психиката и дерматологичните проблеми има тясна връзка:

  • Някои разстройства на психиката са свързани така или иначе с кожни проблеми – членовредителство, дерматозойна мания, хипохондрия – последната може да се прояви във вид на безкрайна дезинфекция на ръцете, и впоследствие като раздразнение и сухота на кожата.
  • Системни заболявания, за които е характерно засягане на кожата – системен лупус, вълчанка, порфирия и други.
  • Странични ефекти от приемани лекарства за лечение на кожни заболявания или болести на психиката. Някои кортикостероидни средства могат да предизвикат симптоми на психически разстройства. И също обратното – препарати с литий и невролептици могат да предизвикат кожно раздразнение.
  • Психиката реакция на човек към собственото кожно заболяване в съчетание с реакцията на околните – реакция на обезобразяване, отблъскване и т.н.
  • Проявления на психосоматични разстройства, когато стресът предизвиква или води до обостряне на кожни заболявания на психосоматично ниво.

В рамките на тази статия най-голям интерес представлява последният вариант.

Кожни болести и стрес

Какви кожни заболявания най-често се свързват със стреса в ежедневието

Псориазис

Огромен брой изследвания показват, че психологическия стрес може да е провокиращ фактор за развитие на псориазис. Този факт се потвърждава както от пациенти, така и от дерматолози.

Според различни данни, от 37% до 78% от болните твърдят, че именно стресът при тях е причина или фактор, който отключва болестта или я обостря. Това убеждение често не зависи от наличие или липса на псориазис в семейната анамнеза, тоест сред роднини.

Особено често стресът като причина за заболявания е фактор при децата. През 2016 г. е публикувана статия, при която се установява, че децата, родени от майки, като последните са загубили близък по време на бременността, са с 1,33 пъти по-висок риск от псориазис.

Атопичен дерматит

За връзката между стресови събития в живота на човек и развитие на атопичен дерматит говорят повечето пациенти. Интересно е, че деца и тийнейджъри, за разлика от псориазиса, доста по-рядко съобщават за стрес, като предразполагащ болестта фактор, но се отбелязва, че е усложнява от него или се обостря.

Псориазисът и атопичният дерматит са най-разпространените заболявания, които се свързват със стрес. В списъка на другите, за които говорят, че се развиват и прогресират в стресова ситуация, са:

  • Витилиго;
  • Уртикария – остра и хронична;
  • Акне, червен плосък лишей.

Здраве на кожата и психиката – има ли такава връзка наистина

Според учените, влиянието на стреса върху здравето на кожата може да се обясни с физиологията на човек. Така, например, е известно, че психологическият стрес влияе на невроендокринната система. Тоест възможни посредници, свързващи мозъка и кожата, са невропептидите.

При много изследвания се установява, че невропептидите са въвлечени в развитието на такива кожни заболявания, сред които псориазис и атопичен дерматит.

Но същевременно няма убедителни доказателства за връзката между кожните заболявания и психиката на човека. Има резултати от многобройни наблюдения, които показват, че стресът провокира или влошава вече съществуващи кожни заболявания.

Също така може най-близо до истината е, че при стрес хората престават да се грижат за кожата, от което идват и обострянията.