Омръзнало ви е да живеете по разписание, да следвате списък с 100 житейски цели и с дневните задачи?

Как да добавим малко хаос в ежедневието и защо ни е нужно това

Така ще започнем да действаме спонтанно, без да се придържаме към определен план.

Не приемайте всичко твърде присърце

Така сме устроени – всичко, което ни се случва, приемаме присърце. Когато сме успешни, ни се струва, че всички ни аплодират. Когато нищо не върви както трябва, се ядосваме и смятаме, че сме достойни за нещо по-добро.

Чувстваме се добре само за кратък период от време. Но тези, които ни критикуват, когато се проваляме, то може би имат много общо с нас.

Не трябва да разчитаме околните постоянно да обсъждат нашите грешки – в края на краищата всеки се интересува главно от себе си и не обръща голямо внимание на проблемите на другите.

Характерно за нас е да грешим, трябва да приемем този урок. Всичко, което ни се случва, ни прави по-силни, това е част от нашето съществуване, без значение дали го искаме или не.

Не се дръжте за своите убеждения като за спасителен пояс

Дори ако убежденията е лесно да се разрушат като къща от карти, много продължават да разчитат на тях, опитват се да не паднат зад борда на потъващ кораб.

Може да изглежда, че е по-добре да се престорим, че не чуваме нищо, да запушим уши с длани, отколкото да се съгласим с чужда гледна точка.

Да приведем пример. На 16-годишна възраст си формираме убеждения, които се отнасят за всички сфери на живота.

Възприемаме като аксиома, че девойките не биха обърнали внимание на момче неудачник, което няма много пари и скъп автомобил.

Но когато същият този неудачник направи 30, то това същото убеждение може да ни изиграе много лоша шега, да повлияе на това как се държим с противоположния пол.

Желанието за осъзнаване и стремеж към получаване на нови знания е право пропорционално към тези промени, които могат да се случат в живота.

Опитайте следния подход: запишете си на лист 20 неща, които бихте искали да промените.

Запишете всичко, от което сте недоволни: „Аз съм лентяй.” „Не умея да разговарям с хората.”, „Не мога да се почувствам щастлив/а, защото постоянно се дразня от нещо”, и т.н.

Веднага щом направите 20 точки в списъка, отново се върнете в началото и напишете срещу всяка от точките това, което ще се случи, когато промените това нещо в себе си. Какъв ще стане животът ви?

Започнете да действате, без да знаете до какво ще доведе това

От деца сме свикнали да правим това, което ще ни доведе до определена цел.

Почистваме стаята, за да заслужим похвала, да напишем курсова работа, за да ни напишат оценка.

Никаква неопределеност – просто правим това, което е необходимо.

В реалния живот обаче не е така. Никой не ни казва в каква сфера можем да изградим успешна кариера, никой не гарантира, че в любовта ще бъдем щастливи винаги. Няма начин, по който сигурно да преценим дали постъпваме правилно или не.

Заради това избягваме всичко – необходимо е да научим резултата, дори без да правим нещо. Впоследствие животът ни става серия от повтарящи се събития – само защото така е безопасно.

Много хора се питат как да намерят цял в живота, ще имат ли успех в любовта и дали правят всичко правилно. Отговор обаче няма кой да ни даде.

Първо, никой не знае какво е най-добре за нас. Второ, фактът, че питаме за онова момче, с което сме си писали по социалните мрежи, вече говори за проблем – искате да знаете резултат, преди да започнете да действате.

Много от нас определено имат нужда от хаос в ежедневието.

Да спрем да правим всичко, заради някаква измислена или призрачна цел. Живейте за днес, пускайте се по течението на живота. Възможно е да ви очакват хиляди малки провали, но само с тях успехът ще дойде.