На извънреден брифинг в полунощ от Националния оперативен щаб обявиха за първи 2 положителни теста за коронавирус у нас.

Британски тестове показват първи случаи на коронавирус у нас

Първият е на млад мъж от Плевен, а вторият на възрастна жена от Габрово. По думите на директора на Окръжна болница Габрово възрастната жена е приета на Националния празник 3 март с атипична пневмония, състоянието ѝ обаче се подобрява след приложеното лечение.

Засега обаче тази информация не е окончателна, но се определя като достоверна, тъй като използваните британски тестове дават положителен резултат, а испанските дава отрицателен.

Националният консултант по микробиология посочи, че лицата, при които се установяват положителни проби не са с характерния профил, който може да се очаква за разболелите се.

Не са пътували наскоро в чужбина и затова следва да се установи откъде може да са се заразили. Домакинското на младия мъж се състои от 3-ма членове, а възрастната жена живее сама.

На брифинга присъстваше и министърът на вътрешните работи, който обяви, че ще бъдат издирени лицата, с които вероятно болните от COVID-2019, са контактували. Предполага се, че става въпрос за около 18-20 души, които трябва да бъдат поставени под карантина.

Възможно е въпросните лица да са контактували с други пътували наскоро в чужбина, които са поставени под карантина, но не я спазват или пък болестта при тях протича безсимптомно и затова не се е наложило да бъдат изследвани.

Оплаквания в оперативния щаб, че не се спазва карантина

На брифинга вчера следобед професор Мутафчийски отбеляза, че в Националния оперативен щаб постоянно постъпват оплаквания за хора, завърнали се от чужбина, които не спазват препоръчаната им карантина.

Засега от оперативния щаб не дават указания за въвеждане на извънредни мерки, най-малкото, защото резултатите не са окончателни за заразените. За изминалото денонощие за изследвани 99 проби за коронавирус и всичките са отрицателни.

Препоръките към гражданите да си мият ръцете – не по-малко от 20 секунди, желателно е да бъде с топла вода, и по-хигиенично е с течен сапун.

По някои медии бе разпространена информацията, че от оперативния щаб дали указания за миене на ръцете по 20 пъти дневно, което по всяка вероятност не е вярно и изглежда е станало от недоглеждане и в бързината.

Желателно е да се избягват места, където се струпват много хора, затова и всички масови прояви следва да бъдат отменени или отложени. Продължителното пътуване с обществен транспорт също не се препоръчва.

Положителните тестове за коронавирус се определят не като извънредна ситуация, а като начин да се провери как ще реагират здравните власти при потвърдени случаи на COVID-19 у нас.

Екипът на Lechenie.bg следи ситуацията и ще ви уведомява своевременно.