За причините за безплодието и страховете на младите жени

Според официалната статистика, у нас жените опитват за първи път с мъже на 16 години. Това са средностатистически данни. Възрастта на първото раждане е около 26 години. Получава се така, че младата жена от 16 до 26 години води полов живот – и не ражда. Това са цели 10 години.

През това време може да се забременее, да сменя интимни партньори, да се заразява с венерически болести, и на 26 години обикновено е с „букет” от неблагоприятни фактори, които оказват пагубно влияние на репродуктивното здраве. Забраните и призивите да се ражда по-рано в тази ситуация не помагат.

Важен факт е, че има предвидени средства за осигуряване на инвитро процедури на тези, които се нуждаят от такива. Но тази процедура можеше и да не е нужна, ако младата жена беше планирала своето репродуктивно здраве.

Защо противозачатъчните не се покриват от НЗОК

Такава възможност изглежда не всички млади жени имат. И тези, които имат късмет, успяват да забременеят на 26-28 години, и съответно първото им раждане е на тази възраст.

Тези, които нямат такъв, стават пациенти на специалисти по репродуктивна медицина.

Приемът на правилно назначени от лекар противозачатъчни – това е един от факторите, който може да предотврати нежелана бременност, а това означава, и преждевременно раждане. Това на свой ред способства за запазване на репродуктивното здраве на жената.

Според статистиката 80% от жените в Европа приемат противозачатъчни, тъй като те се покриват от здравното осигуряване. У нас и дума не може да става подобни препарати да се плащат от НЗОК. И затова всеки се грижи сам за своето репродуктивно здраве.

Не са малко жените, които се боят да приемат противозачатъчни, и често самите лекари ги разубеждават да пият такива препарати, като се аргументират с възможни проблеми с теглото и други физиологични и психологически изменения.

За физиологичните периоди в живота на жената

Животът на жената, според представите на специалистите по репродуктология се дели на определени етапи. Детство, тийнейджърска възраст, зряла възраст и старост.

От 18 до 34 години – според общоприетата съществуваща класификация – това е ранна репродуктивна възраст. От 35 до 44 години е късна репродуктивна възраст. След 45 години – предменопауза, а след 50 години – менопауза.

Всеки период се характеризира с определени хормонални изменения в организма.

Възрастта от 18 до 34 години се смята за оптимална за износване и раждане на бебе. Затова се нарича и така – ранна репродуктивна възраст.

Това е най-благоприятното време на раждане на деца. През този период жената най-вероятно не страда от заболявания, свързани с възрастта, яйчниците функционират добре, съзряват качествени яйцеклетки.

В късния период, след 35 години, започват процеси, заложени от природата. Репродуктивната функция отслабва, хормоналната активност намалява.

На 42-44 години яйцеклетката вече не притежава такъв потенциал, който е готов да даде начало на нов живот. За това говорят всички лекари и специалисти.

Отлагането във времето на репродуктивния потенциал, който ни е даден от природата, не е възможно.

Разбира се, спомагателните репродуктивни технологии са ефективни, но все пак раждането на здраво дете, настъпването на нормална бременност, е оптимално до 35 години.

За съвременните тенденции

По цял свят младите жени отлагат раждането на деца. Затова гинеколози и специалисти по репродуктивна медицина се сблъскват с напълно ново явление.

Жените, които планират раждане на първо дете стават все по-възрастни. И затова те се сблъскват с най-различни проблеми, като се започне с това, че не могат сами да заченат дете.

С какво е свързано това? На първо място, хормоните не са толкова активни, това е естествен процес, и фертилността на жената с всяка изминала година намалява.

Ако при млада жена в активна репродуктивна възраст вероятността на настъпване на бременност е около 25% в рамките на един менструален цикъл, то при по-възрастните жени тази стойност става по-ниска с всяка следваща година.

За начините за избягване на ранното безплодие

Един от тях е криоконсерванция – с хормонална стимулация се отделя здрава яйцеклетка, която се замразява и когато жената бъде готова да бъде майка, иска яйцеклетката или ембрионът да бъде „замразен”, за да може да забременее.