Панкреасът има лобеста структура. От всяка група лобове излиза проток, по който образувалият се секрет с ензими постъпва в главния проток.

Липоматоза на панкреаса се установява при повечето хора с наднормено тегло. И може да се установи само при хистологично изследване на тъканта. Част от жлезистите клетки се заместват с мастна тъкан.

Омазняване на панкреаса може да се заподозре при провеждане на ултразвуково изследване като един от вариантите за дифузни изменения в паренхима.

Лечението е препоръчително за ограничаване на разпространението на процеса на омазняване на жлезата с цел предотвратяване на загуба на функции.

Причини за липоматоза

Повечето от учените смятат това заболяване за вторично. Това означава, че се явява проявление на нарушението на обмяна на веществата при различни заболявания, а не като самостоятелна болест.

Другото название е стеатоза – мастна дистрофия.
С цел защита на целостта на органа след загиване на клетките на жлезата на тяхно място се появява мастна тъкан.

Причина за загуба на нормални клетки възникват най-често при:

1. Възпаление на панкреаса – остър или хроничен панкреатит;
2. Нарушение на кръвоснабдяването на органа с развитие на участъци с исхемия и некроза;
3. Травматично увреждане на тъканите на жлезата;
4. Хронична алкохолна интоксикация;
5. Страничен ефект на лекарствените препарати;
6. Захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза;

Степен на изразеност

Характеризира се със загуба на функциите на органа. Установява се въз основа на картината от ултразвука. Мастната тъкан има друга плътност, затова се разглежда като участъци с променена интензивност. Липоматозата на панкреаса има 3 степени:

• Първата – мастната тъкан изпълва около 1/3 от обема на жлезата;
• Втората –такива изменения се определят в 2/3 от общата маса на клетките;
• Третата – затлъстяването обхваща повече от 2/3 от целия панкреас;

Приведените стадии не съответстват на проявлението на клиничните симптоми, доколкото дори незначителните участъци на мастна дистрофия с локализация в областта на главния проток могат да предизвикат неговото притискане и нарушаване на функциите на цялата жлеза.

Клинични проявления

Началото на болестта е невъзможно да се определи, тъй като няма клинична симптоматика. Ако функциите на органа се компенсират от здрави клетки, то нарушенията във функциите на жлезата изобщо не се проявяват.

Но при по-нататъшното развитие, когато мастната тъкан заема все по-голямо пространство, притискайки протоците, започват да се проявяват симптоми на недостатъчност на постъпването на ензими и хормони на панкреаса, страда процесът на храносмилане. В такива случаи пациентите са принудени да се обръщат към лекар по повод на лечението.

Основни симптоми:

• Болки в областта на епигаструма с ирадиация вляво и в гърба;
• Усещане за тежест след хранене;
• Гадене, понякога неочаквано повръщане;
• Нарушения при изхождане – запек или диария;
• Бързо уморяване, загуба на работоспособност;

Лечение на липоматоза на панкреаса

За корекция на нарушените функции на органа обикновено има достатъчно време, доколкото заболяването се развива бавно. Лечението се провежда с терапевтични методи, сред които много важна е диетата, лекарствени препарати.

На пациента се поставя необходимо условие на лечението – да спре приема на алкохол във всеки вид, строго да се спазват изискванията диетата.

Отменят се и се забраняват всякакви лекарствени средства, които въздействат върху панкреаса.

Диета при липоматоза

При мастно израждане на клетките е необходимо мазнините да се ограничат. Забранено е да се консумират мазни меса, риба, консерви и млечни продукти с високо съдържание на мазнини.