Не е изненада, че кръстоцветните зеленчуци, сред които са броколите, бялото зеле и карфиола, са полезни за здравето.

Сега обаче ново изследване показва как екстракт от кълнове на броколи активира ген, който детоксикира канцерогени в тялото и който процес е важен за предотвратяване на рецидивирането, които вече са страдали от злокачествена патология на главата и шията.

Сулфорафанът, който се открива в кръстоцветните зеленчуци, активира защитен генетичен път, чрез който се прочистват канцерогените от организма, предпазвайки по този от рак на устата, посочват изследователите.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, всяка година там се регистрират по над 30 хиляди нови случая на злокачествената патология, като 8000 смъртни случая се дължат точно на рака на устата.

За България няма статистика, но се предполага, че са приблизително равно като процентно съотношение на населението спрямо САЩ.

Преживяемостта е сравнително ниска, като 5-годишната е около 50%. Доктор Джули Бауман, която е автор на изследването, посочва, че не са редки случаите, при които ракът на главата и шията бива излекуван и само след няколко години рецидивира със смъртоносни последствия.

Както е известно, методите на лечение на рака на устната кухина са хирургия, лъче- и химиотерапия, но могат да бъдат обезобразяващи и скъпи.

Повтарящото се излагане на канцерогени е сред най-големите рискови фактори, обуславящи развитието на рак на главата и шията.

Кръстоцветните зеленчуци с високата си концентрация на сулфорафан могат да предпазят човека от неблагоприятното въздействие на канцерогените, на които се излага.

Д-р Бауман отбелязва, че предишните опити за разработване на лекарства, с които да се намали риска от рецидиви, са се оказали неуспешни, тъй като разработените средства освен, че били неефективни, били и непоносими от повечето пациенти, и отгоре на всичко и скъпи.

Това също доведе и до създаването на нещо като зелена химиотерапия, чието разработване е много по-евтино и се базира на цели растения или на техните екстракти.

Лабораторните изследвания, върху мишки и хора се оказват успешни

За целта на проучването д-р Бауман и нейните колеги започнали да третират човешки ракови клетки от главата и шията с различни дози сулфорафан и след това ги сравнявали със здрави клетки от гърлото и устата.

Резултатите показват, че сулфорафанът стимулира и двата вида клетки да повишат нивата на белтък, който съдържа специфични гени, които прочистват от канцерогени, защитавайки клетките от рак.

След това било проведено предклинично проучване, в което взели участие 10 здрав доброволци, които трябвало да пият сок смесен с екстракт от кълнове на броколи.

При участниците в изследването не възникнали никакви проблеми от страна на стомашно-чревния тракт при приема на този сок, и било установено, че се активира една и съща генетична защита в устата.

Изследователите отбелязват, че това показва, че сулфорафанът се абсорбира и се фокусира върху най-рисковата тъкан.
В следващ експеримент били използвани мишки, за да се анализира как екстрактът въздейства върху тези от тях, които са предразположени към рак на главата и шията.

Резултатите показали, че мишките, които получавали екстракта развили по-малко тумори, отколкото тези в контролната група, но също предразположени към злокачествени заболявания на главата и шията.

Поради многото успешни проучвания, доктор Бауман и нейните колеги започват по-голямо клинично проучване върху рака, които са били вече лекувани от рак на главата и шията.