2 свързани систематични обзора бяха публикувани наскоро и показват, че биологично активните добавки с омега-3 мастни киселини почти не влияят на вероятността от развитие на инфаркти и на инсулти.

Омега-3 мастните киселини повишават вероятността от рак на простатата

Учените установяват, че добавките могат леко да понижат броя случаи от сърдечно-съдови заболявания и смъртността, но леко увеличават риска от рак на простатата. Както полезният, така и вредният ефект се оказва не особено голям.

Омега-3 мастните киселини са полезни за здравето, те са незаменима част от хранителния режим. Съдържат се в ядки, семена, мазна риба, сьомга. Широко разпространени са биологично активните добавки с тези вещества.

По цял свят широко се пропагандира приемът на повече омега-3 мастните киселини от храната и чрез добавки.

Широко е разпространено мнението, че предпазват или дори могат да обърнат развитието на рак, инфаркт на миокарда и инсулт.

Авторите на проучванията разглеждат 47 изследвания, в които участвали възрастни без онкологични заболявания, или с повишен риск от развитие на рак, или с по-рано поставена диагноза рак, а също и 86 изследвания с потвърдени случаи на сърдечно-съдови събития и смърт.

Учените анализирали рандомизирани контролирани изследвания с общо над 100 000 участници, които продължават не по-малко от година.

Сравнили какви са разликите между увеличаването на приема на омега-3 мастни киселини от рибено масло и когато се приема в стандартни или в понижени количества.

Разликите от повече прием на омега-3 са пренебрежими

Според получените резултати, ако 1000 души приемат омега-3 добавки около 3 години, 3-ма души биха избегнали смърт от сърдечно-съдови заболявания, 6 души биха се предпазили от исхемична болест на сърцето, например, инфаркт на миокарда, а при 3-ма души повече би се развил рак на простатата.

Доказателствата за омега-3 мастни киселини са получени от изследвания за влиянието на добавки с рибено масло, затова влиянието им върху здравето, когато се приемат от мазна риба, богат източник на омега-3 с дълга верига, са неясни.

Мазната риба е много хранителна в рамките на балансирания хранителен режим, високо е съдържанието в нея на белтъчини и важни микроелементи като йод, селен, витамин Д и калций. Това е много повече от източник на омега-3.