Консумирането на храни, богати на омега-3 мастни киселини може да намали риска от настъпване на смърт в резултат на сърдечен удар.

Всяка година около 735 хиляди в САЩ получават сърдечен удар, който настъпва, когато една част от сърцето не успее да получи достатъчно богата на кислород кръв.

Консумацията на здравословна храна се смята за ключов фактор за намаляване на риска от сърдечен удар, както и много проучвания сочат, че приемането на омега-3 полиненаситени мастни киселини, като този хранителен режим е особено важен за здравето на сърцето.

Други изследвания обаче показват, че омега-3, приемани от рибено масло под формата на хранителни добавки, като основен източник на такива мастни киселини, не способства за намаляване на риска от сърдечно-съдовите събития.

За целта на това проучване, водещият изследовател Лиана С. Дел Гобо, доктор на науките в катедрата по сърдечно-съдова медицина в Станфордския университет, и нейните колеги започнали да анализират как омега-3 мастните киселини оказват влияние върху здравето на сърцето.

И по-специално, те анализирали как омега-3, получени от морските дарове и от растителните храни влияят на риска от фатален изход от сърдечен удар или инфаркт на миокарда.

Опасност за живота при настъпване на инфаркт на миокарда е 10% по-ниска, отколкото при по-високи нива на омега-3. Екипът анализира данни от 19 проучвания, в които са взели участие 45 637 души от 16 държави, сред които САЩ, Великобритания, Норвегия и Австралия.

С течение на времето 7973 от участниците получили инфаркт за първи път, като 2781 починали впоследствие.
Екипът учените установява, че участниците, които имат по-високи концентрации на омега-3 от растителни и морски хранителни източници в кръвта били с около 10% по-нисък риск от фатален край в резултат на инфаркт, в сравнение с участниците, които били с по-ниски нива на тези полезни мастни киселини.

Въпреки това учените установили и друг интересен факт, че високите нива на тези полезни мазнини не намаляват риска изобщо от инфаркт, който обаче няма да е с фатален край, което пък показва, че съществува строго специфичен механизъм, чрез който мастните киселини са с по-нисък риск от настъпване на смърт в резултат на инфаркт.

Тези научни констатации остават в сила след отчитане на броя на възможните съпътстващи и обуславящи фактори що се отнася до възрастта, пола, расата или етнос, наличие на диабет, употреба на аспирин или понижаващи нивата на холестерола средства.

И като заключение, следва да се посочи, че резултатите от проучването показват, че консумацията на храни, богати на омега-3 могат да намалят риска от нефатален инфаркт.

Към настоящия момент, когато някои, но не и всички проучвания на хранителната добавка рибено масло показват, че има ползи за здравето от тяхната употреба, съществува несигурност относно сърдечно-съдовото въздействие на омега-3 мастните киселини.

И резултатите още веднъж показват колко голямо е значението на риба и омега-3 приемът що се отнася до здравословното хранене.

Предходни изследвания също показват, че достатъчният прием на омега-3 мастни киселини може да намали риска от рак на гърдата при жените.

Но следва да се отбележи, че настоящото изследване достига до научните констатации въз основа на мета-анализ на няколко проучвания, което означава, че ново експерименти не са прилагани, тоест представлява по-скоро интерпретация на данни, които вече са анализирани.