Спринтьорът Кемар Бейли-Коул, който помогна на отбора на Ямайка да получи златен медал на Олимпийските игри през 2012-та година, обяви, че се е заразил с вируса Зика.

Бейли-Коул смяташе да пробва силите си и на Олимпиада 2016, но сега неговото участие е под въпрос.

Той не знаел, че е болен, докато не решил да се подстриже. Приятелката му забелязала на неговата шия, която се оказала увеличен лимфен възел.

Той изпитвал болка в гърба, но мислел, че е заради ежедневните тренировки, разказва спринтьорът пред спортни журналисти.

Ще успее ли спринтьорът да се възстанови за шампионата на Ямайка, на който ще се избере състава на отбора, който ще вземе участие на Олимпийски игри 2016 в Рио?

Бейли-Коул казва, че справянето със симптомите на вируса Зика не е толкова просто, и макар че мускулната болка вече е отшумяла, кожните обриви и конюнктивита все още му пречат да тренира с пълна сила.

През 2015-та година Бейли-Коул пропуснал голяма част от състезанията заради вируса чукунгуня, който също се предава чрез комарите, предизвиква треска, обриви и болки в ставите.

Здравните специалисти съветват бременните жени да не ходят в Рио заради вируса Зика, за който е вече на всички ни известно, че може да предизвика вродени дефекти на развитието – микроцефалия.

Тази седмица голф звездата Роки Макилрой обяви, че няма да участва на Олимпиада 2016 заради епидемията на вируса Зика в Бразилия. Макилрой неотдавна се ожени, затова и не желае да излага на опасност здравето на своето съпруга и на бъдещите им деца.

Ваксината срещу вируса Зика осигурява 100% защита при тестове върху мишки

Разработката на ваксина против вируса Зика е един от ключовите въпроси, които днес безпокоят СЗО. Последните изпитания на експерименталния препарат осигурили на мишките 100% защита от вируса в продължение на 2 месеца и това много обнадеждава учените.

Създадени са 2 прототипа ваксина – едната се базира на фрагменти на ДНК на вируса Зика, а втората са негови инактивирани пълноценни частици.

Двата препарата напълно защитили мишки от треска, и всички ваксинирани животни били неуязвими за бразилски и костарикански щамове на вируса, разказва Дан Барух от Харвардския университет, който извърши разработването на ваксината от февруари 2016-та, когато СЗО обяви вирусът Зика за заплаха от световен мащаб.

Американски учени от армейския изследователски институт Уолтър Рийд заявиха обаче, че ще продължат с разработването на пречистена инактивирана ваксина срещу вируса, тъй като е много по-добра, и на тази технология се базират и много от съществуващите ваксини за другите заболявания, като са разработени по същия начин, докато ваксините, базирани на ДНК фрагменти са сравнително малко.

Бъдещите изследвания ще проверят дали ваксината е безопасна и ефективна при хора, както каква е продължителността на изградения при човека имунител.

Дан Барух отбелязва, че има много неизвестни, но предклиничната ефикасност дава надежда, че при клиничните изпитвания ваксината ще потвърди своята ефикасност.

Друго изследване тества ефективността на ваксината върху имунната система на маймуни. И резултатите показват, че след като животните са се възстановили от инфекцията, те изградили траен имунитет срещу заболяването, като наблюденията продължили няколко месеца.

В университета Уинсконсин-Медисън изследователите казват, че това е добра новина за разработчиците на ваксини, но все още е твърде рано, да се дават надежди.