Сърдечният пристъп е изключително опасен. Кардиологичната патология понякога се проявява с близки до характерните симптоми, но не са редки случаите, когато и се маскира като други заболявания.

Един от необичайните симптоми е болката в ръката или в рамото. Също сърдечният пристъп може да се прояви с безпричинна кашлица, обилно изпотяване и дори страх от смърт.

Важно е да се разпознае своевременно състоянието, за да се окаже своевременно първа помощ и да се извика линейка.

При развитие на инфаркт или сериозни изменения във функционирането на сърдечния мускул времето е от много голямо значение. Колкото по-бързо бъде оказана помощ, толкова по-големи са шансовете са за оздравяване.

Как да се различи инфаркта от други заболявания със сходни симптоми

Причини и протичане на сърдечния пристъп

Сърдечният пристъп по своята същност представлява нарушение на кръвообращението на миокарда, вследствие на което може да се развие некроза на мускулната тъкан на сърцето.

Пристъпът може да е мълниеносен – в този случай възникват сериозни усложнения, изискващи незабавни мероприятия по реанимация.

В зависимост от степента на свиване на коронарните артерии пристъпът може да е по-продължителен или по-кратък като времетраене.

Обикновено състоянието се развива, заради проблеми със сърдечно-съдовата система. На първо място, заради атеросклеротично увреждане на артериите.

Възрастта е важен фактор, с напредването на възрастта рисковете от развитие на опасното състояние нарастват с пъти. Това се дължи на функционалните изменения на сърцето и на кръвоносните съдове.

В последните години тенденцията е обаче към „подмладяване” на сърдечно-съдовите инциденти.

Пристъп с продължителност повече от 30 минути може да се разглежда като проявление на инфаркт на миокарда.

Сърдечен пристъп може да се развие на фона исхемична болест на сърцето или стенокардия, която възниква вследствие на непълноценно кръвообращение на миокарда.

Стенокардия се предизвиква от редица причини – физическо и емоционално претоварване, вредни навици, особено тютюнопушене и алкохол.

Сърдечен пристъп може да е свързан и с други фактори, сред които диабет, продължителен прием на лекарства, включително и на нестероидни.

Продължително развитие

Понякога сърдечният пристъп може да се развива продължително време – около месец. В този случай за наближаващата заплаха могат да сигнализират следните предвестници.

Отпадналост и сънливост най-често. Кръвоносните съдове са преобладаващо свити, тоест с намален обем на лумена. Това означава, че организмът страда от недостиг на кислород и на хранителни вещества.

Особено остро на този недостиг реагира нервната система. Резултатът е развитие на симптоми като сънливост, меланхоличност, умора, за които на пръв поглед няма никакви причини.

Още един признак е повърхностното дишане. При нарушение на функционирането на един орган, в този случай на сърцето, започват проблеми във функционирането на белите дробове, нарушава се процесът на обмен на газове.

Няколко дни преди пристъпа се появява втрисане, често подобно състояние се бърка с остра вирусна инфекция, но ако проблемът е със сърцето, телесната температура остава нормална.

Също трябва да опитаме да си спомним за случаи на наследствена анамнеза, и ако проблемите със сърцето и с кръвоносните съдове са се наблюдавали при роднини, трябва с цел профилактика да се посети лекар.

Скрити симптоми

Има и необичайни симптоми, на които много хора не обръщат внимание, което е много опасно. Така например, болката в гърдите не е единственият вариант за проявление на пристъпа, предизвикан от нарушение на сърдечния пристъп.

Има вариант на т.нар. абдоминална форма. Среща се предимно при жени. Болезнените усещания в този случай обхващат целия корем или са под ребрата от дясната страна.

Паралелно се появяват киселини, гадене, повръщане, които не носят облекчение, възниква метеоризъм. Клиничната картина, дори се сравнява с тази на острия корем.

Още един нетипичен вариант е астматичната форма. Възможно е да няма болки изобщо, но пък да възникне кашлица, която се съпътства с отделянето на храчки с розов цвят, както и със задъхване и дори задушаване.

При това състояние дишането е ускорено и изключително затруднено. Лягането е почти невъзможно, най-комфортно болният се чувства в полуседнало положение.

Кога да се търси лекарска помощ

Естествено при остра фаза трябва да се търси медицинска помощ незабавно. В останалите ситуации при възникване на здравословни проблеми, които са притеснителни, не трябва да се прави опит за самолечение.

Особено внимателни трябва да са към себе си тези, в чиито семейства има хора, страдащи от сърдечни заболявания.

Наследствените рискове от развитие на сърдечно-съдови заболявания са доста високи.