Онкоцитом на бъбреците - причини и лечение
Здравна Енциклопедия

Онкоцитом на бъбреците е наподобяващ възел ограничена от капсула доброкачествен тумор на бъбречните тъкани, който е с ясни контури. Състои от подложени на дистрофични изменения и загубили своята функционалност светли епителни клетки – онкоцити.

Тези образувания са втори по честота сред всички доброкачествени тумори на бъбреците.

Възможно е да достигат големи размери – повече от 15 см в диаметър, и могат да доведат до нарушение на функциите на този чифтен орган. Според наблюдения на специалисти, онкоцитомите не се превръщат в злокачествени клетки и не формират метастази.

Онкоцитомите на бъбреците могат да възникнат в един или едновременно в 2 органа. Особено опасно е двустранното разположение на тези новообразувания, тъй като заради увреждане на двата бъбрека отделителната функция се нарушава в още по-голяма степен.

Според специалисти най-често онкоцитоми се откриват при мъже. Освен това в около 10% от случаите протичат паралелно с бъбречно-клетъчни карциноми.

Защо възникват онкоцитоми? С какви симптоми се проявяват тези новообразувания? Как се откриват и се лекуват?

Причини

Засега учените не са успели да установят точните причини за развитие на онкоцитоми на бъбреците. Предполага се, че това доброкачествено образувание може да се предизвика от следните предразполагащи фактори:

  • Наследственост;
  • Хронични заболявания на бъбреците;
  • Влияние на токсични вещества – прием на някои лекарства, тютюнопушене, работа във вредни условия;
  • Травми на бъбреците;

Симптоми

Онкоцитом на бъбреците може дълго време да протича напълно безсимптомно, тъй като при малки размери образуванието не оказва негативно въздействие на тъканите на органа и структурите, които го заобикалят.

В този стадий на развитие подобни тумори е възможно случайно да се открият на ултразвук, на ЯМР или на други визуализиращи методи на изследване по повод други патологии на коремната кухина.

При големи размери онкоцитомите се проявяват със следните оплаквания и симптоми:

  • Болки в областта на кръста, но сравнително слабо изразени;
  • Общо влошаване на състоянието – пребледняване, вялост, апатичност;
  • Кръв в урината – промяната на нейния цвят или влияние на еритроцитите в общите кръвни изследвания;
  • Колебания в артериалното налягане;
  • Отоци на ръцете и краката;
  • Варикоцеле от страната на увреждането при мъжете;

При палпация на бъбреците е възможно да се открият уплътнения с различни размери.

Появата на гореописаните симптоми е признак на присъствие на онкоцитоми с голям размер, които оказват натиск на бъбречния паренхим, пикочопроводите, кръвоносните съдове и нервните стволове.

Всички възникващи признаци трябва да станат повод за задължително обръщане към лекар и комплексни изследвания.

Диагностика

Всички проявления на онкоцитомите са неспецифични и могат да се наблюдават при други заболявания на отделителната система. Именно затова за точно поставяне на диагнозата трябва да се направят следните лабораторни и инструментални изследвания.

На първо място – ултразвук, това е лесен и безопасен метод, който позволява откриването тумор в паренхима, установяване на размерите, степента на влияние върху околната тъкан и местоположение.

Назначава се и изследване на урина за оценка на функционалността на бъбреците.

Лечение на онкоцитом на бъбреците

Основният метод за лечение на онкоцитоми на бъбреците е хирургично отстраняване на новообразуванията или на целия засегнат орган. При избор на тактика за намеса се предпочитат органосъхраняващите и минимално инвазивни методики.

Операцията се извършва под пълна упойка. Възможно е извършването на лапаротомия, тоест с класически разрези, или с лапароскопска техника.

След операцията на болния се назначава симптоматична и поддържаща терапия.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.49 133

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg