Организмът на вегетарианеца не получава достатъчно от изключително важните за обмяната на веществата компоненти – като този факт беше известен и по-рано. Но сега се установи, че представата за вегетарианския недоимък не е съвсем пълна.

Недоимъкът на желязо не е основният в организма на вегетарианеца, но нека да започнем от него, тъй като именно за това състояние /железен дефицит/ се водят много спорове и съществуват множество противоречия.

Желязодефицитната анемия е доста разпространено състояние сред вегетарианците. Въпреки че те по разбираеми причини не признават това. И се опитват всячески да си набавят важният микроелемент от растителната храна. Но това не е толкова лесно.

Нещо повече, колкото повече се развива научната медицина, се налива толкова повече масло в огъня. В щастливите време на неведението се смяташе, че не е задължително човек да си набавя желязото от месото. Например чрез консумацията на елда, картофи и някои видове ядки като например тиквено семе.

Но това щастие беше помрачено от резултатите от изследванията, които са установили, че растителното желязо се усвоява в организма в много по-малка степен в сравнение с това от животинската храна. Дори бяха приведени показатели за усвояемост – не повече от 20% от желязото от растителната храна ще бъде абсорбирано.

Към настоящия момент ситуацията е още по-усложнена, тъй като сега учените доказват, че 20% е максимумът, който всъщност е повече теоретичен, отколкото практически.

В действителност желязото от растенията се усвоява още по-слабо, отколкото се смяташе по-рано. Дори бяха представени и истинските показатели за различните храни.

Например:

• Зърнени храни и хляб – максимално усвояване на желязото 5%, всъщност не повече от 3%;
• Бобови – не 5%, а максимум 2-3%;
• Плодове и зеленчуци – до 10% максимум, а фактически 3-4%;
• Ориз и спанак – общо 1% от желязото, което се съдържа в тях „се приема“ от организма;

Следва да бъдат споменати и данните за усвояването на животинско-рибно-яйченото желязо:

• Млякото и яйцата освобождават в метаболизма най-малко желязо – 2-3%, а не 5%, както се смяташе по-рано;
• Риба – 9-11%, а не 15%;
• Черен дроб – 12-16%, а не 20%;
• Телешко месо – 22%, не 30%, както се предполагаше по-рано за всички видове меса;

Както се вижда, не само за истинските вегетарианци, но и за поддръжниците на „зеленчуковите“ и на „лакто“ диетите срещу месото данните от последните изследвания са основание за сериозно безпокойство. Яйцата и млечните продукти им осигуряват желязо не повече от растенията!

Белтъчини – с тях всичко е ясно и разбираемо и няма недоразумения. 12 аминокиселини /градивните елементи на белтъка/организмът синтезира сам, а 8 се смятат за незаменими, те трябва да постъпват в организма чрез храната. И постъпват не само от месото, но и от растителната храна.

Но въпросът не е в количеството, а в тяхното съотношение. Идеални за организма ще бъдат тези белтъчини, в които съотношението на аминокиселините е близко до физиологичните потребности.

Но идеални белтъчини няма. Но има максимално приближени към тях. И това са протеините на млякото, месото и яйцата. В растенията съотношението на аминокиселините изобщо не съответства на човешката аминограма.

Калций – при истинските вегетарианци специалистите установяват недостиг на този ценен минерал. 99% от калция се намира в костите. Но най-голяма вреда нанася на вегетарианците останалият 1%, който организмът използва за други цели.

Витамин В12 – дефицитът на този витамин води до тежка анемия. Но за вегетарианците това не е голям проблем, тъй като този витамин съществува и в синтезиран вид, съобщава се и за опасност от развитие на ранна атеросклероза.