Учени от целия свят изучават причините за възникване на алергии, тъй като през последните няколко десетилетия по целия свят се наблюдава стремително нарастване на алергичните заболявания и по данни на СЗО всяко 5-то дете вече се ражда с някаква алергия.

Лечение на алергии с метода на специфичната имунотерапия /СИТ/

Доста популярен терапевтичен метод, състоящ се в регулярно въвеждане в организма на малки дози от конкретен алерген с постепенно увеличаване, което стимулира имунната система и води до устойчивост към това вещество.

Лечението със СИТ е продължително и по-резултативно – намалява нуждата алергичният човек да приема лекарства, симптомите значително отслабват, което е особено важно при пристъпи на задушаване.

СИТ е основен терапевтичен метод за бронхиална астма и с негова помощ е възможно да се постигне значителна ремисия.

Методът безусловно е по-ефективен от простото прилагане на антихистаминови препарати, но негов недостатък е, че алергична реакция рядко възниква към единствен алерген. Най-често такива алергени са няколко и тяхното количество с течение на времето се увеличава.

Формирайки имунитет към някакъв алерген, организмът започва да проявява реакция на свръхчувствителност към ново вещество и така до безкрай, тъй като причината за възникване на алергичното заболяване не е отстранена.

За избавянето от алергиите завинаги помага полезната чревна микрофлора

Учените и досега не могат точно да назоват причините за възникването на алергиите, тъй като едни и същи неблагоприятни екологични и техногенни условия при едни относително здрави хора предизвиква алергия, а при други не.

Но вече е установено абсолютно точна, че една от основните причини за алергиите е понижаването на обема на полезната чревна флора и нейното колонизиране от патогенни микроби. Това състояние е известно на всички нас и се нарича дисбиоза или дисбактериоза.

Много хора, поради недостатъчна информираност подценяват ролята на полезната микрофлора за нормалната функция на организма.

• Полезната чревна микрофлора на здравия човек се състои от 2-3 килограма микроорганизми, които образуват от хранителните влакна цяла съвкупност от витамини, хормони, аминокиселини и ензими, повишават имунитета и хемоглобина, способстват за по-добро усвояване на желязото.

• Освен това, полезната микрофлора на червата неутрализира вредните и патогенните микроорганизми.

Ако в червата на човека преобладава полезната микрофлора, тя изпълнява отлично своите функции.

Но ако нейният обем намалее, което най-често се случва при лечение с антибиотици, то освободеното от нея място на чревната стена се заема от колонии с патогенни микроорганизми, които когато не срещат активно съпротивление започват бързо да се размножават, предизвиквайки възпаление в стомашно-чревния тракт.

Впоследствие патогенната микрофлора започва да разрушава целостта на лигавицата на червата и понижава защитната ѝ бариерна функция, в резултат на което алергените и токсините могат безпрепятствено да попадат в организма.

Едновременно с това патогенната микрофлора започва активно да образува хистамин и други вещества, способстващи развитието на алергии. На лекарите вече им е известна закономерността, че когато излекуват дисбиозата и алергичните проявления също отслабват, възниквайки все по-рядко или изчезват напълно.

• Намаленият обем на чревната микрофлора способства не само за възникването на симптомите на алергия, но и за нарушаване на обмяната на веществата, за развитие на сърдечно-съдови и на ендокринни заболявания и дори на депресия.

• Учените са установили значима връзка между наличието на дисбиоза и нивото на тревожност при човека, като при това състояние безпокойството се повишава с 3 пъти.