Летният сезон е традиционното време за чревни инфекции, както вирусни, така и бактериални. През 2020 г. заболеваемостта се понижи с около 2 пъти, като за това помогнаха мерките за карантина и самоизолация.

През тази година противоепидемичните мерки са смекчени, затова е необходимо отново да сме нащрек.

Как можем да се заразим с чревни инфекции през лятото

На земята и във водата

През лятото, когато температурите се повишат значително, рискът да си докараме чревна инфекция се повишава. Откъсната случайно горска ягода и незабавно изядена, недобре измити плодове или взет с недостатъчно чисти ръце сандвич, недобре изпеченото месо или вкисналата се салата с майонеза, ето го и резултатът.

При горещо време храната се разваля много бързо, достатъчно е да стои извън хладилник повече от 2 часа. Но не само с микробиологично разваляне са свързани тези болести, но и с вируси.

През лятото най-често се срещат ротавирусната и норовирусната инфекции, а сред бактериалните са най-разпространени салмонелоза, дизентерия – по-рядко и кампилобактериоза.

Особено често жертви на чревните инфекции стават децата. Впрочем, дори и по 100 пъти на ден им почистваме ръцете с анбактериални кърпички, заразяване няма да може да се избегне.

Основен източник на чревна инфекция – това е болен човек или бактериален носител.

Инфекцията попада в организма по няколко начина:

  • Контактно-битов, тоест заразяването е възможно чрез различни предмети – дръжки на врати, перила, детски играчки, пясък – на плажа или в пясъчник, и разбира се, чрез мръсни ръце.
  • Хранителен – през лятото това е най-популярният способ за предаване на инфекции – при топло време е по-трудно да се съхранят развалящи се бързо храни. Нарушенията при съхранение и транспортиране на млечни продукти, многокомпонентни салати, сладкарски изделия води до увеличаване на заразяванията, предизвикани от бактерии.
  • Воден – инфекциозен агент постъпва заедно с водата, с питейната или по време на къпане.

По хранителен и воден път разпространението е по-характерно за чревните бактериални инфекции, сред които салмонелоза, дизентерия, кампилобактериоза.

Контактно-битовият път е характерен основно за вирусните – ротавирус, норовирус, аденовирус и т.н. От вирусни чревни инфекции най-често боледуват децата, а от бактериални – възрастните.

По-внимателно с морските дарове

Основните симптоми на чревни инфекции, както на всички ни е известно, са диария, болки в корема, повръщане, метеоризъм и повишаване на температурата.

При децата също могат да се наблюдават катарални явления – хрема, кашлица. Децата са предразположени към чревни инфекции в по-голяма степен, отколкото възрастните.

Те са активни, обичат да пипат всичко, което намират по земята, и след това да го слагат в устата.

Посещението на места с голямо струпване на хора – детски градини, училища, извънкласни занимания, допълнително повишава риска от разпространение на инфекции.

Едни играчки, общи спални, съвместен обяд. Възрастните обикновено се заразяват в обществения транспорт, в работата, в кафенето, ресторанти, по време на пътувания.

В навечерието на отпускарския сезон следва да се постави особено акцент върху внимателното отношение към собственото здраве по време на пътувания. При пътуване до морето се увеличава риска да хванем чревна инфекция.

По време на лятната почивка е по-трудно да спазваме правила за лична хигиена, по-трудно да избягваме места, където се струпват много хора и да се въздържаме от ядене на необичайна за стомаха ни храна.

Фактор за заразяване може да стане вода в зоните за къпане, а също и продуктите – пресни, недобре измити плодове и зеленчуци, напитки, недостатъчно добре термично обработени риба и миди, млечни продукти, сладолед.

Внимание – ексикоза

Чревните инфекции са неприятни сами по себе си, но могат също да имат и тежки последствия. Основни проявления на болестта са повръщане и диария, при които организмът губи много вода, минерални соли и хранителни вещества, възможно е развитие на тежко и потенциално смъртоносно, особено за малките деца, усложнение – обезводняване на организма или дехидратация – ексикоза.

Ето какви са проявленията му:

  • Пребледняване и сухота на кожата, на лигавиците;
  • Подуване на очите, поява на сини кръгове под тях;
  • Вялост и сънливост;
  • Намаляване на честотата на уриниране;

При малките деца до 1 година е възможно на този фон развитие на застрашаващи живота състояния. Ако състоянието се хване в началото, е достатъчно да се даде на детето да пие вода, но на малки глътки, по-добре минерална.