Опасно е да бъдеш жена, особено в напреднала възраст. Рисковано е наличието на онкологично заболяване в семейната история.

Това са най-сериозните, но не единствените предпоставки за развитие на рак на млечната жлеза.

Как късният климакс, наднорменото тегло или затлъстяването, фатални генетични грешки и някои други рискови фактори увеличават вероятността от развитие на заболяването?

Женският пол

Принадлежността към нежната половина на човечеството е вече рисков фактор. Всяка година на планетата до 1 милион души разбират за сериозната заплаха за здравето.

Само 1% от общия брой заболели са мъже. Според най-песимистичните сметки, злокачествени новообразувания на млечната жлеза се срещат при почти 10% от дамите.

Национална принадлежност

При младите представителки на бяла раса шансовете от фатален изход, следствие на рак на млечната жлеза са по-големи.

Сред жените, навлезли в период на менопауза или климакс, рискът е по-висок, по-висок е риска при афроамериканките.

С най-голям късмет са латиноамериканките, азиатките и жените потомки на американски индианци, тъй като по-рядко стават жертва на патологията.

Напреднала възраст

След 65 години рискът от развитие на рак на млечната жлеза значително нараства – почти с 6 пъти. Ако се сравняват шансовете при възрастни жени и млади, то при последните рисковете са с 150 пъти по-ниски.

Генетичен код

В него може да е вградена фатална грешка, в резултат на която съществуването на човека напомня на минно поле – РМЖ може да „избухне” във всяка минута.

BRCA-1 или -2 – това са именно тези дефекти на генетичния код или мутации, които най-често корелират с онкопатологиите на млечната жлеза. На тях се падат от 5 до 10% от случаите на болестта.

Дефектните кодове се записват не само в гените, но и в семейната история. Ако майката е болна от РМЖ, то рискът и дъщерята да се разболее нараства с 2 пъти, в сравнение с дамите, които нямат преки роднини с този вид рак.

Затлъстяване

Наднормените килограми или затлъстяването – един от най-разпространените фактори, провокиращи възникването на рак на гърдата.

Специфичните проблеми в женския организъм с млечната жлеза обикновено стартират, когато започне климакс.

В стадий на пременопауза, яйчниците започват да „мързелуват”, синтезират все по-малко естрогени.

За синтез на този хормон преди менопауза отговарят основно яйчниците и мастната тъкан.

Когато настъпи климакс, силите се сменят периодично, а след менопауза ролята на основен производител се пада на мазнините. Ако и запасите от мазнини са твърде много, то и нивата на естроген е възможно да се повишат значително.

Това е опасно, тъй като на фона на високите на  този хормон започват активно да се делят раковите клетки и възникват агресивни тумори на млечната жлеза.

Безплодие, късен климакс и др.

Всякакви отклонения в женското здраве от нормата са съпровождат с риск от РМЖ.

За съжаление, медицинската статистика показва, че малко по-висок е риска от възникване на онкологични патологии на млечната жлеза за:

  • Девойки с ранен пубертет;
  • Жени, които не са могли да преживеят радостта на майчинството;
  • Жени, родили след 30 години;
  • Дами, навлезли в менопауза по-късно от обичайното – след 55 години;

Изкуствено хранене

Потребност от него възниква, когато майката по някаква причина – болест, липса на желание и т.н., не кърми детето.

Съществува предположение, което не получава достоверно потвърждение, че заради нереализирането на дарената по природа функция, някои жени се налага да се сблъскат с тази страшна диагноза.