Възпалителният процес, развиващ се в мускулния слой на матката, който се нарича метрит.

Обикновено това възпаление е с инфекциозна природа. Съпровожда не само с местни клинични проявления, но и с обща интоксикация на организма, която е с различна степен на проявление.

Важен момент е, че това заболяване може да протича както в остра, така и в хронична форма.

Правилно подбраното лечение при този патологичен процес позволява да се избегнат сериозни усложнения.

В противен случай съществува вероятност от развитие на абсцес на матката, разпространява се възпалителна реакция в коремната кухина. При по-неблагоприятно развитие е възможно, дори да се развие сепсис.

Причини и рискови фактори

Ако се разглежда възпалението на мускулния слой на матката, като изолирана патология, то може да се каже, че се среща рядко. Най-често съвместно с миометриума в патологичния процес се въвлича и ендометриума.

В този случай се говори за метроендометрит. Установено е, че в немалка степен на възникването на това заболяване са предразположени жени в репродуктивна възраст.

В редица случаи след прекарано заболяване жената се сблъсква с проблеми при опити да зачене дете.

В преобладаващия брой случаи развитието на метрит се обуславя от въздействието на различна инфекциозна флора на организма. Но понякога възпалителната реакция може да е и с асептична природа.

Като възбудители най-често са бактерии, а именно стрептококова и стафилококова флора, ешерихия коли и т.н. Понякога възпалението в мускулния слой на матката е със специфичен характер.

Това е признак, че принос във формирането имат микроорганизми като микобактерии туберкулоза, гонококи и т.н. Често в хода на бактериологичното изследване се откриват едновременно няколко бактерии.

За възникването на това заболяване способстват вътрематочни контрацептиви, прекарани аборти и диагностични кюретажи, а също и съществуващи възпалителни огнища, например, в цервикалния канал.

По-рядко възбудителите се разпространяват с кръвообращението, например, от бъбреците. Също понякога инфекциозната флора може да попадне в областта на матката посредством контакт с намиращите се в близост органи.

Отделно следва да се отбележи за формата – следродилен метрит.

Тази болест е самостоятелна нозологична единица

Възможно е да се обуслови от продължителен безводен период, недостатъчна съкратителна активност на матката по време на раждането, обилни кръвотечения и т.н.

При асептично възпаление като провокиращи фактори са различни травмиращи или раздразващи действия върху матката.

Симптоми, възникващи при метрит

Най-често при остра форма на това заболяване първично манифестират симптоми, сигнализиращи за остра интоксикация на организма. Те са представени от нередовни менструации, твърде обилни и продължителни кръвотечения, наличие на зацапващи течения между менструациите и т.н.

Симптомите на хроничната форма са по-умерено изразени. Оплакванията са от необилни течения и периодично възникване на дърпащи болки в областта на слабините.

Диагностика и лечение на възпалението

Първо тази болест се открива въз основа на пълен гинекологичен преглед. Потвърждаването на диагнозата се прави с ултразвуково изследване. От лабораторните методи се използват изследвания на кръв и урина.

Лечението при това заболяване се състои от назначаване на антибактериални препарати. Антибактериалната терапия се подбира в зависимост от чувствителността на изолираната флора.

Също се предписват местни антисептични и противовъзпалителни средства, мероприятия по дезинтоксикация. При хронична форма се препоръчват различни физиотерапевтични методи.

Профилактика на развитие на болестта

Принципите на профилактиката се свеждат до защита от инфекции, предаващи се по полов път, своевременно лечение на съществуващите възпалителни огнища на хронични заболявания.