Какво е рак на гърдата?

Ракът на гърдата представлява раково заболяване, възникващо в гръдната тъкан. Карцомът е съвкупност от анормални клетки, които растат и се размножават необичайно.

Макар и ракът на гърдата да е типично женско заболяване, в около 1% от случаите ракът се появява и при мъжете.

Гърдите се състоят от основно от мастна тъкан, жлези и съединителна (фиброзна) тъкан. Жлезистата тъкан в гърдите е разделена на няколко дяла наречени лобули, от които се секретира млякото. Млечните жлези са свързани със зърното посредством канали.

В тези канали в 80 % от случаите се появява злокачественото образувание, чийто медицински термин е дуктален карцином на гърдата. А карциномът, развиващ се в лобулите се означава като лобуларен карцином в около 10-15 % от случаите.

Най-сериозните ракови образования са тези, които метастазират, т.е те са разпространяват в други тъкани, отдалечени от мястото на появата на тумора, посредством кръвния поток.

Най- често карциномът на гърдата метастазира в лимфните възли под мишницата или над ключицата на страната, която е засегната от рака. В други случаи ракът може да метастазира в мозъка, черния дроб и костите.

Какви са причините?

Причините са карциномът на гърдата са накратко генетичната предразположеност и хормоналния баланс.

Фамилната предразположеност е отдавна известно, че е рисков фактор за развитие на рак на гърдата. Рискът е най-голям, ако роднина по права или съребрена линия от страна на майката и бащата е развил карцином на гърдата в ранна възраст.

Когато се прави оценка риска най-важни са роднините от първа степен като майка, сестра и дъщеря. Ако роднина от втора степен леля или баба е развила рак на гърдата, рискът също се увеличава.

Ако при мъж се появи карцином на гърдата, то това увеличава вероятността и за всички негови роднини от женски пол.

За жените, при които менструалният цикъл започва на около 12 години и по-рано или навлизат в менопауза на 55 и повече години съществува по-висок риск от развитие на рак на гърдата. О

братно, ако менструацията започне на по-късна възраст и климаксът по-рано, до известна степен вероятността от карцином на гърдата е по-малка.

Раждането преди навършване на 30-годишна възраст осигурява известна защита от рак на гърдата и ако не сте родили преди 30 рискът при вас е по-висок.

Приемът на противозачатъчни повишава рискът от рак на гърдата, но при преустановяване на приема вероятността от развитие на карцином се изравнява с тази на жените, които никога не са пили противозачатъчни.

Какви са симптомите при рак на гърдата?

Сред най-често срещаните начални стадии на рак на гърдата са тези, при които няма наличие на болестни симптоми и гърдите не са болезнени.

Това може да бъде заблуждаващо, тъй като отсъствието на болка или дискомфорт може да ни накара да се чувстваме напълно здрави.

В този контекст мамографията играе решаваща роля, тъй като чрез нея може да бъдат засечени микроскопични изменения в тъканите, които са неоткриваеми чрез самостоятелно изследване.

Един от сигналите, които би трябвало да насочат вниманието ни, е наличието на бучка или уплътнение в гърдата. В повечето случаи този симптом се забелязва от самата жена, но понякога може да бъде открит и по време на клиничен преглед. Ако този бучка не изчезне с времето, то това може да бъде признак за карцином.

Друг симптом, на който трябва да обърнем внимание, е секрецията от гърдите. Въпреки че в повечето случаи това не е симптом на рак, а просто реакция на организма, ако секрецията е кървава на цвят или идва само от една гърда, това може да бъде сигнал за карцином.

Инверсията на зърната на гърдите е друг симптом, който може да се наблюдава. Въпреки че при някои жени това е нормално състояние, ако забележите внезапна промяна в изгледа на гърдите си, е важно да се консултирате с медицински специалист.

Също така, трябва да помним, че никакви симптоми не следва да се пренебрегват. Дори ако не сте сигурни дали симптомът е свързан с рак на гърдата или не, е добре да се консултирате със здравен специалист.

Редовните клинични прегледи и мамографиите са важни инструменти за откриване на заболяването в ранни стадии, когато шансовете за успешно лечение са по-високи.

Лечение на карцином на гърдата

Карциномът на гърдата се лекува чрез хирургична интервенция. Каква операция да бъде направена се определя от това какъв е размерът, местоположението на тумора, видът на тумора и предпочитанията на пациента.

Ракът на гърдата преминава през няколко стадия от 0 до 4-ти стадий.

  • Етап 0 – неинвазивен карцином – не са засегнати лимфни възли и няма метастази, не са засегнати други тъкани, освен тази, в която се е образувало туморното образувание
  • Етап 1 – туморът е около 2 см. и не се е разпространил извън гърдата.
  • Етап 2 – сравнително малък размер, но се е разпространил в съседните лимфни възли около подмишницата или е по-голям по размер, но е обхванал околната лимфна тъкан-
  • Етап 3 – размерът на тумора е около и над 5 см. и е разпространен в по-голямата част от лимфата в областта под мишниците.
  • Етап 4 – ракът е метастазирал и в други органи и тъкани на тялото, туморът може да е с всякакъв размер.

По преценка на лекаря след операцията на пациента се назначава допълнително лечение.

Най-често това е лъчева терапия, химиотерапия или хормонална терапия като лекарят се съобразява в какъв стадий се е намирал карцинома, с неговия вид и здравословното състояние на болния.

Лъчевата терапия се прилага, за да се унищожат туморните клетки, ако такива са останали след операцията.

Лъчевата терапия е безболезнена процедура и има сравнително малко странични ефекти.

Но въпреки това кожата на гърдата може да се раздразни или дори да изгори подобно на силно слънчево изгаряне. При лъчевата терапия обикновено йонизиращото лъчение се насочва към определена област на гърдата отвън. Рядко се прилага вътрешна лъчева, когато йонизиращият лъч облъчва директно туморната тъкан в гърдата.

Химиотерапията се състои в прием или инжектиране на лекарства, които унищожават раковите клетки или потискат растежа им. Като химиотерапията се прави на цикли.

Всеки цикъл представлява период на интензивно лечение, състоящо се в прием или инжектиране на силни лекарства, с продължителност няколко дни или седмици, като следва период на възстановяване 1-2 седмици.

При повечето случаи на карцином се назначават минимум 2 цикъла химиотерапия, но по-често 4 цикъла. След всеки цикъл се правят нови изследвания, за да установи дали туморът е напълно унищожен.

Химиотерапията се различава от лъчевата терапия по това, че лечението обхваща цялото тяло на болния и дори и да има метастази по други органи, те ще бъдат унищожени от силните лекарства, които се изписват при химиотерапия.

Но лекарствата , които се използват при химиотерапия имат много странични ефекти. Те много зависят от вида на използваните медикаменти. Страничните ефекти могат да бъдат:

  • Загуба на коса;
  • Гадене и повръщане;
  • Загуба на апетит и хронична умора;
  • Понижени ниво на белите кръвни телца – левкоцитите. Това прави болните податливи на инфекции, кара да ги да се чувстват отпаднали и уморени, лесно могат да получат кръвоизливи. Затова вече се предлагат и лекарствени средства, които до известна степен могат да ограничат страничните ефекти върху организма на химиотерапията.

Хормонална терапия също се прилага, тъй като карциномът на гърдата е чувствителен към промяната в хормоналните нива.

Хормоналната терапия се прилага за предотвратяване на рецидиви на тумора или за лечение на вече съществуващо злокачествено образувание.

В зависимост от конкретния случай понякога е полезно потискането на естествените женски хормони, а понякога обратно, за да се спре растежът на тумора е необходимо повишаването на нивата естрогена.

Алтернативни методи за лечение

В допълнение към стандартните методи на лечение на рак на гърдата, съществуват и алтернативни подходи, които някои хора избират да използват като допълнение към традиционната медицинска терапия.

Въпреки че тези методи са предмет на дебат и изискват допълнителни научни изследвания, те продължават да бъдат изследвани и прилагани от определени пациенти.

Една от алтернативните методи е хранителната терапия. Някои хора с рак на гърдата избират да променят диетата си, като включват повече органични плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти и фитохимикали, които се смята, че помагат на имунната система.

Друг подход включва селективно постене или режими на консумация, които предполагат, че могат да повлияят на образуването и развитието на раковите клетки.

Съществуват и методи, които се фокусират върху психосоциалния аспект на болестта.

Терапии като медитация, йога и арт терапия се използват за управление на стреса, тревожността и депресията, които често придружават диагнозата рак на гърдата.

Тези методи помагат на пациентите да се справят по-добре с емоционалните и психологическите предизвикателства на болестта.

Въпреки това е важно да се подчертае, че алтернативните методи не трябва да заместват традиционните медицински терапии, като хирургия, лекарства и радиотерапия, които са научно обосновани и доказани.

Преди да започнете алтернативния метод, е необходимо да се консултирате със здравен специалист, за да се уверите, че този подход е подходящ за вашия конкретен случай и не взаимодейства със стандартната медицинска терапия.

Как да се предпазим от рак на гърдата?

Основните рискови фактори за развитие на рак на гърдата са пол, възраст и наследените гени.

И тъй като жените няма как да намалят тези рискове се препоръчва редовен скрининг, за да е възможно ранното откриване на раковото заболяване и да се предотврати смъртен изход.

Една от най-важните и ефективни стратегии за предпазване от рак на гърдата е редовният скрининг.

Този процес се състои от няколко ключови елемента, които играят роля в откриването на промени в гърдите, които могат да бъдат начало на заболяването.

Самостоятелният преглед на гърдите е от съществено значение и трябва да се извършва поне веднъж месечно.

И въпреки че редовният самостоятелен преглед не може да замести професионалното изследване, то позволява на жените да станат по-осведомени за тяхното тяло и да забележат веднага каквито и да било нередности или изменения в гърдите си.

Клиничният преглед на гърдата, извършван от опитен медицински специалист, също е важна част от редовния скрининг.

Професионалният поглед може да открие промени, които са по-трудно разпознаваеми при самостоятелно изследване.

Поради тази причина е препоръчително да се извършва клиничен преглед на гърдите поне веднъж годишно, особено след възрастта от 40 години.

Също така, мамографията играе важна роля в редовния скрининг за рак на гърдата, особено при жени след 40-годишна възраст.

Това е рентгенов метод, който може да разкрие малки промени в гърдната тъкан, които не са усетени при самостоятелен преглед.

Процедурата може да бъде дискомфортна, но нейното значение за ранното откриване на раковите клетки е несъмнено.

За жените с менструален цикъл, оптималното време за самостоятелен преглед е след месечния цикъл, когато гърдите са по-чувствителни и възлести.

Също така, жените в климактериум трябва да изберат определен ден от месеца, в който да извършват самостоятелен преглед, за да гарантират систематичност и последователност в скрининга си.

Не трябва да забравяме също така важността на здравословния начин на живот. Поддържането на здравословно тегло, редовното упражняване и избягването на тютюнопушенето също играят роля в намаляването на риска от рак на гърдата.