Какво е рак на гърдата?

Ракът на гърдата представлява раково заболяване, възникващо в гръдната тъкан. Карцомът е съвкупност от анормални клетки, които растат и се размножават необичайно.

Макар и ракът на гърдата да е типично женско заболяване, в около 1% от случаите ракът се появява и при мъжете.

Гърдите се състоят от основно от мастна тъкан, жлези и съединителна (фиброзна) тъкан. Жлезистата тъкан в гърдите е разделена на няколко дяла наречени лобули, от които се секретира млякото. Млечните жлези са свързани със зърното посредством канали.

В тези канали в 80 % от случаите се появява злокачественото образувание, чийто медицински термин е дуктален карцином на гърдата. А карциномът, развиващ се в лобулите се означава като лобуларен карцином в около 10-15 % от случаите.

Най-сериозните ракови образования са тези, които метастазират, т.е те са разпространяват в други тъкани, отдалечени от мястото на появата на тумора, посредством кръвния поток. Най- често карциномът на гърдата метастазира в лимфните възли под мишницата или над ключицата на страната, която е засегната от рака. В други случаи ракът може да метастазира в мозъка, черния дроб и костите.

Какви са причините?

Причините са карциномът на гърдата са накратко генетичната предразположеност и хормоналния баланс.

Фамилната предразположеност е отдавна известно, че е рисков фактор за развитие на рак на гърдата. Рискът е най-голям, ако  роднина по права или съребрена линия от страна на майката и бащата е развил карцином на гърдата в ранна възраст.

Когато се прави оценка риска най-важни са роднините от първа степен като майка, сестра и дъщеря. Ако роднина от втора степен леля или баба е развила рак на гърдата, рискът също се увеличава. Ако при мъж се появи карцином на гърдата, то това увеличава вероятността и за всички негови роднини от женски пол.

За жените, при които менструалният цикъл започва на около 12 години и по-рано или навлизат в менопауза на 55 и повече години съществува по-висок риск от развитие на рак на гърдата. Обратно, ако менструацията започне на по-късна възраст и климаксът по-рано, до известна степен вероятността от карцином на гърдата е по-малка.

Раждането преди навършване на 30-годишна възраст осигурява известна защита от рак на гърдата и ако не сте родили преди 30 рискът при вас е по-висок.

Приемът на противозачатъчни повишава рискът от рак на гърдата, но при преустановяване на приема вероятността от развитие на карцином се изравнява с тази на жените, които никога не са пили противозачатъчни.

Какви са симптомите при рак на гърдата?

Първоначалният стадий на заболяването протича без симптоми и гърдите не са болезнени. Повечето от случаите на рак на гърдата преди да са се появили симпотим, се откриват при мамография или ако болният почувства, че има бучка в гърдата. Ако бучката в зоната около подмишницата не изчезне, това може да е признак за карцином.

Други възможни симптоми са секреция от гърдите, но в повечето случаи това не е симптом на раково образование. Обаче ако само от едната гърдата или секрецията е кървава на цвят, това е възможен симптом на карцином на гърдата. Инверсия на зърната на гърдите е възможно да е обичайна при някои жени, но ако се е появила скоро, това е сигнал и трябва задължително да отидете на преглед при специалист.

Лечение на карцином на гърдата

Карциномът на гърдата се лекува чрез хирургична интервенция. Каква операция да бъде направена се определя от това какъв е размерът, местоположението на тумора, видът на тумора и предпочитанията на пациента. Ракът на гърдата преминава през няколко стадия от 0 до 4-ти стадий.

  • Етап 0 – неинвазивен карцином – не са засегнати лимфни възли и няма метастази, не са засегнати други тъкани, освен тази, в която се е образувало туморното образувание
  • Етап 1 – туморът е около 2 см. и не се е разпространил извън гърдата.
  • Етап 2 – сравнително малък размер, но се е разпространил в съседните лимфни възли около подмишницата или е по-голям по размер, но е обхванал околната лимфна тъкан-
  • Етап 3 – размерът на тумора е около и над 5 см. и е разпространен в по-голямата част от лимфата в областта под мишниците.
  • Етап 4 – ракът е метастазирал и в други органи и тъкани на тялото, туморът може да е с всякакъв размер.

По преценка на лекаря след операцията на пациента се назначава допълнително лечение. Най-често това е лъчева терапия, химиотерапия или хормонална терапия като лекарят се съобразява в какъв стадий се е намирал карцинома, с неговия вид и здравословното състояние на болния. Лъчевата терапия се прилага, за да се унищожат туморните клетки, ако такива са останали след операцията. Лъчевата терапия е безболезнена процедура и има сравнително малко странични ефекти.

Но въпреки това кожата на гърдата може да се раздразни или дори да изгори подобно на силно слънчево изгаряне. При лъчевата терапия обикновено йонизиращото лъчение се насочва към определена област на гърдата отвън. Рядко се прилага вътрешна лъчева, когато йонизиращият лъч облъчва директно туморната тъкан в гърдата.

Химиотерапията се състои в прием или инжектиране на лекарства, които унищожават раковите клетки или потискат растежа им. Като химиотерапията се прави на цикли. Всеки цикъл представлява период на интензивно лечение, състоящо се в прием или инжектиране на силни лекарства, с продължителност няколко дни или седмици, като следва период на възстановяване 1-2 седмици.

При повечето случаи на карцином се назначават минимум 2 цикъла химиотерапия, но по-често 4 цикъла. След всеки цикъл се правят нови изследвания, за да установи дали туморът е напълно унищожен.

Химиотерапията се различава от лъчевата терапия по това, че лечението обхваща цялото тяло на болния и дори и да има метастази по други органи, те ще бъдат унищожени от силните лекарства, които се изписват при химиотерапия.

Но лекарствата , които се използват при химиотерапия имат много странични ефекти. Те много зависят от вида на използваните медикаменти. Страничните ефекти могат да бъдат:

  • Загуба на коса;
  • Гадене и повръщане;
  • Загуба на апетит и хронична умора;
  • Понижени ниво на белите кръвни телца – левкоцитите. Това прави болните податливи на инфекции, кара да ги да се чувстват отпаднали и уморени, лесно могат да получат кръвоизливи. Затова вече се предлагат и лекарствени средства, които до известна степен могат да ограничат страничните ефекти върху организма на химиотерапията.

Хормонална терапия също се прилага, тъй като карциномът на гърдата е чувствителен към промяната в хормоналните нива. Хормоналната терапия се прилага за предотвратяване на рецидиви на тумора или за лечение на вече съществуващо злокачествено образувание. В зависимост от конкретния случай понякога е полезно потискането на естествените женски хормони, а понякога обратно, за да се спре растежът на тумора е необходимо повишаването на нивата естрогена.

Как да се предпазим от рак на гърдата?

Основните рискови фактори за развитие на рак на гърдата са пол, възраст и наследените гени. И тъй като жените няма как да намалят тези рискове се препоръчва редовен скрининг, за да е възможно ранното откриване на раковото заболяване и да се предотврати смъртен изход.

Редовният скрининг се състои в самостоятелно изследване на гърдата, клинично изследване на гърдата и мамография. Самостоятелното изследване на гърдата трябва да се извършва поне веднъж месечно, но лекарите са на мнение, че и нередовният самостоятелен преглед е по-добре отколкото изобщо никакво наблюдение.

При жени с менструален цикъл най-доброто време за самостоятелен преглед е след менструация, когато гърдите са по-чувствителни и възлести.  А тези които са в климактериум е най-добре да изберат определен ден от месеца, в който да си правят прегледа.