Почистването на ушите с клечки за уши е част от нашето ежедневие, но според изследвания, проведени в последно време, то може да бъде много по-опасно, отколкото сме склонни дори да подозираме най-вероятно.

Всъщност се оказва, че голяма част от хората използват клечките за уши по абсолютно неправилен начин, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми и дори до увреждания, твърдят специалисти от американската болница „Хенри Форд“, който са се заели с провеждането на проучването.

Какво показва изследването?

Според него, клечките за уши са много често срещана и доста широко разпространена причина за така нареченото спукано тъпанче. С други думи, след натиск и оказано механично въздействие върху тъпанчевата мембрана, която представлява една страшно тънка ципа в ухото ни, тя се пробива и хората изпитват различни затруднения при чуване.

Често срещани оплаквания при спукано тъпанче са така нареченото „пищене“ или „свистене“ в ухото, всякакви видове шум в ушите и минаването на известно количество въздух през ухото.

Това дали дупката ще зарасне сама зависи от големината й и от начина й на възникване, но е силно препоръчително, и дори в някои случаи абсолютно задължително, да бъде прегледана от специалист.

Според д-р Даррат, УНГ специалист, повечето пъти не е нужна намесата на лекар, поради малките размери на перфорацията, но е важно да знаем, че не винаги случаят е такъв.

Ако използваме клечките за уши прекалено агресивно или ги напъхваме повече, отколкото ни е комфортно, дотолкова, че да изпитваме физическа болка при почистването на ушите си в повечето случаи, е силно възможно да увредим тъпанчето си, затова лекарите препоръчват да внимаваме много.

Перфорацията на тъпанчевата мембрана се свързва също така и с виене на свят, дезориентация, всякакви видове течности, изтичащи от ухото ви и др. При подобни случаи, задължително посетете специалист, за да провери той колко голяма е вредата, какво може да се направи и как да избегнете евентуална инфекция.

Как да почистваме правилно ушите си?

За да избегнем не само потенциалното продупчване на тъпанчето, но и всякакви други ушни наранявания е добре да прибягваме към клечките за уши само след като сме сигурни, че ушите ни са достатъчно добре овлажнени. Според лекарите, най-подходящият момент за почистване на ушите е веднага след всяко къпане, защото ушите ни тогава са попивали водата дълго време и са достатъчно омекотени.

Топлата вода е за предпочитане пред студената, тъй като оказва по-добър ефект върху ушите ни. Важно е ушната кал да се размекне колкото се може повече, за да се улесни възможно най-много събирането й.

Ако имате обаче ушна кал в повече, която пречи на слуха ви и не можете да я почистите правилно е добре да посетите специалист, като преди това 3 дена подред, всяка сутрин и вечер намазвате ушите с олио, за да накарате ушната кал да се разтече.

Според изследването най-често засегнати са децата, макар че и често се случва възрастните да наранят тъпанчевата си мембрана, и то понякога дори и да не разберат, че са го направили.

Затова е важно винаги много да внимаваме как употребяваме клечките за уши, защото неправилната грижа за тялото ни може да доведе до резултати, които да ни навредят повече, отколкото предполагаме.