Показателят на ултравиолетовите лъчи – това е, което трябва да се отчита от всеки, който излиза от вкъщи. От това зависи и изборът на степен на защита, и предполагаемият вариант за поведение навън, за да не навредим на здравето си.

Известно е, че излишъкът от ултравиолетови лъчи е изключително вреден. СЗО предлага собствен показател, който нарича UV-индекс.

UV-индексът представлява специфичен показател, характеризиращ нивото на излъчване. Приети са стойности, които започват от нула до 11-12.

Съответно, колкото е по-висок индексът, толкова по-голяма е опасността за организма на човека, и по-точно от страна на кожата и на очите.

Освен това индексът определя и времето, което се изисква за причиняване на вреда на здравето.

UV-индексът е важно средство за предупреждаване на населението за необходимостта от използване на слънцезащитни средства. Индивидуалните навици на хората по отношение на пребиваване на слънце и сериозният личен рисков фактор за неблагоприятни последствия от УФ лъчите.

От СЗО правилно отбелязват, че основният замисъл на ултравиолетовият индекс е рискът от развитие на рак на кожата, заради прекомерно въздействие на слънчевите лъчи.

Защо високият UV индекс е опасен за здравето

Как се определя UV-индексът

Нивото на UV индексът е различно в зависимост от времето от денонощието. Максимумът може да бъде отчетен в определен ден. Обикновено се касае за наблюдаем 4-часов период, това около обяд, когато слънцето наближава и достига своя зенит на хоризонта.

С отчитането на географското местоположение и преминаване от зимно към лятно часово време и обратно, слънчевият полуден продължава от 12 до 14 часа, отбелязват от СЗО.

По телевизията обикновено не показват какъв е ултравиолетовият индекс за различните райони на страната, в някои сайтове за времето се изписва за съответната локация, която се търси.

Въз основа на прогнозата за УВ индекса можем да определим как да се облечем и каква защита да използваме, за да опазим здравето си.

  • УВ индекс – 0-2 – защита не е необходима, а престоят навън е безопасен, обикновено такъв е индексът през зимата, при облачно и мрачно време, както и рано сутрин или късно вечер през лятото, когато слънцето тепърва се издига на хоризонта.
  • УВ индекс 3-7 – тук е необходима специална защита, а за няколко часа около обяд до ранния следобед е препоръчително да сме на сянка. Също така се препоръчва носенето на дрехи с дълги ръкави и шапка, изисква се и използването на слънцезащитен крем.
  • УВ индекс 8 и нагоре – необходима е засилена защита, най-опасните часове, когато слънцето направо пари следва да се изчакват в помещението, а извън него трябва да сме на сянка. Що се отнася до дрехите, те трябва да са с дълги ръкави, да се носят шапки, а също и да нанасяме по-дебел слой слънцезащитен крем.

Специалистите в областта на дерматологията препоръчват на кожата да се нанасят кремове със слънцезащитен фактор не по-малко от 50.

Екстремен УВ индекс е 11, у нас обикновено се отчита по планинските върхове – Мусала, Ботев, Черни връх при горещо лятно време.

Какви са ползите и опасността от слънцето, особено лятото

Слънцето е неизменен спътник в живота на хората на земята. Обичаме го и винаги го очакваме, в студените зимни дни търсим и се любуваме на местата, които са на слънце, а когато започнат летните жеги се опитваме по всякакъв начин да бягаме от него.

Лятото е най-очакваният сезон от всички, наслаждаваме се на топлото време, поемаме към летните курорти, за да се отдадем на дългоочакваната почивка.

Силното лятно слънце обаче има и своите недостатъци. В малки дози слънчевите лъчи са необходими, тъй като способстват за образуването на серотонин, мелатонин и витамин D.

Това са и защитни бариери за кожата, и повишаване на жизнения тонус, а също и подобряване на настроението и укрепване на имунната система.

При излагането на слънце отново трябва да се прилага правилото за умереността, ако не се спазва, се стига до изгаряния. Твърде активното излагане на слънцето може да доведе до неблагоприятни изменения на кожата, които са риск от развитие на онкологично заболяване.