Понятие сезонност на зачеване не съществува. Вероятността да се случи през зимата и през лятото е еднаква. И в голяма степен зависи от здравословното състояние на мъжа и жената, а също и от това как подхождат към планирането на дете.

Все пак обаче, ако планирате зачеване на бебе именно през летните месеци, следва да се отчитат някои особености на горещото време през годината, и по възможност да се застраховаме.

Какви са особеностите на зачеването през лятото

Обостряне на гинекологични заболявания

Чисто летни гинекологични заболявания не съществуват. Но заради промяна в начина на живот през топлото време на годината някои от тях могат да се прихванат много лесно през лятото. Сред тях е кандидозата.

Появата на млечница може да се предизвика от по-продължително пътуване, промяна на хранителния режим, постоянно носене на прашки или продължително носене на мокър бански.

На зачеването тази инфекция няма да повлияе, но по-скоро би направила процеса не толкова комфортен. Също така може да предизвика и по-сериозни женски заболявания, сред които аднексит, възпаление на придатъците.

Нарушението на влагалищната микрофлора отключва цяла каскада от по-сериозни възпалителни заболявания. И те могат да се превърнат в сериозно препятствие за зачеването.

Сега няколко думи за заболяванията, предаващи се по полов път. Много жени, както и мъже, до сега вярват, че могат да прихванат такива в морето или в басейна от водата.

За най-страхливите е възможно това да стане чрез хавлии, шезлонги и повърхностите на басейна. Това е заблуждение.

Болести, предаващи се по полов път, това са всъщност инфекции, които се разпространяват единствено чрез вагинален или орален полов контакт. Затова ако сте отишли на почивка на морето с цел да заченете дете, плувайте и се къпете на воля в морето, както и в басейна.

Болестите, които се предават по полов път неблагоприятно могат да повлияят на способността за зачеване.

Например, хламидиозата може да предизвика процеси на срастване и непроходимост на маточните тръби, и затова е важно да не се забравя за предпазването.

Използването на презервативи е единственият адекватен начин за защита от болести, които се предават по полов път. Смазките със спермицидно действие, подмиване и дори сприцоване не предпазват.

Секс сред природата

Плаж, море, залез или изгрев, и толкова романтика около нас. Каква може да е опасността? Рисковете са налице, ако се отдадем на интимност в реката или в морето. Това наистина не е особено препоръчително.

При попадане на морска или речна вода във влагалището се нарушава pH на неговата микрофлора.

Съответно влажността на лигавицата намалява и по време на секс може силно да се травмира. Това увеличава риска от бактериална вагиноза, кандидоза и т.н.

На свой ред нарушаването на влагалищната микрофлора може да стане причина за по-сериозни женски заболявания, особено ако се оставят без внимание, и не се лекуват.

Затова и сексът сред природата не е най-добрата идея.

Аклиматизация при почивка на море

При немалко жени възникват нарушения на менструалния цикъл от пътуването до дестинацията за лятна почивка. Това е свързано с факта, че при полети и аклиматизация може да се наруши цикълът на овулация.

Възможно е просто да изчезне, и така един менструален цикъл да е ановулаторен, или фоликулът да узрее по-късно, и тогава овулацията да бъде късна.

С това са свързани и нарушения на менструалния цикъл, заради които планираното по време на отпуск зачеване може и да не се състои. Не е възможно да се предпазим от това.

Да кажем какво е предизвикало подобна реакция на организма при продължително пътуване и последвалата аклиматизация е доста трудно. Възможно е причината да е в стреса. При не всички жени възникват подобни нарушения.

Много напълно без проблеми забременяват в романтична обстановка на брега на морето. В повечето случаи въображаемата романтика в съзнанието на двойката е по-скоро измамна, и се съпътства с редица неудобства, свързани с въздействието на морската вода, както и на пясъка.