Разширените вени са последвани не само от болки в краката и отоци, а също са причина и за вероятност от развитие на опасно състояние.

Към разширени вени са предразположени и доста млади хора – около 30-годишни. Проблемът е във възпалението на стените на вените, тяхното подуване и нарушаване на анатомичната им форма. Възможна е поява на възли и дори язви, но това се касае само за тежки случаи.

Сред основните причини за развитие на разширени вени са:

  • Заседнал начин на живот, а също и работа в седнало положение и вариантите на дейност, при които дълго време трябва да сме в седнало положение;
  • Наднормено тегло;
  • Наследствен фактор

Влияние върху развитие на разширени вени оказва възрастта на човека и неговият пол. Така е по-голяма вероятност с него да се сблъскат жени на възраст около 30-40 години.

Обикновено разширените вени се свързват с поява на такива неприятни симптоми като болки в краката, усещане за дърпане, изпъкване на грозни сини вени.

Всъщност опасността от разширените вени се подценява, макар и да води до състояние, което застрашава живота. Такъв е рискът от образуване на тромби. А има ли наистина такъв проблем, че да се увеличава риска от формиране на тромбози при разширени вени.

Да, това е така. Кръвта във вените се движи в посока противоположна на силата на тежестта, тоест нагоре. Част изтича надолу, натрупва се и притиска венозните стени.

Мембраните вътре във вените се отварят в посока към сърцето, но не пропускат отичащата се кръв. Ако това се случи на фона на разширени вени, у човека се появява не само дискомфорт и влошаване качеството на живот, но и нараства риска от други заболявания.

Със съреците на кръвта се образуват тромби, които пречат на кръвообращението. Възникващият увеличен натиск може да увреди венозните стени. При такива микротравми се увеличава съсирваемостта на кръвта и се повишава риска от тромбоза. Затова наистина при разширени вени нараства риска от образуване на тромби.

Фактор, който може да влоши положението е, че при развитие на разширени вени обикновено се увеличава дискомфортът в краката, който е доста сериозен, и закономерно се понижава двигателната активност.

Следва да се разбира, че при тромбоза и варикоза заболяванията са различни, като влияят на различни елементи на венозната система.

Как точно варикозата влияе на развитието на тромбите

Тромбоза възниква, когато във вените се нарушава кръвообращението или кръвта става твърде гъста. Има и допълнителни рискови фактори. Сред които:

  • Генетични заболявания на съсирваемостта на кръвта;
  • Травми или операции;
  • Продължителен постелен режим;
  • Прием на хормонални препарати;
  • Сърдечна недостатъчност;
  • Бременност.

Затова и хората от рисковата група трябва особено внимателно да се отнасят към своето здраве и да се стараят да спазват препоръките по профилактика, за да не допуска развитие на тромби, тъй като последните могат да са смъртоносни.

Как да се предпазим от усложнения

Въпросът за профилактичните мерки при риск от развитие на тромбоза, ако са налице разширени вени, е изключително важен. Лечението на разширени вени помага за намаляване на вероятността от тромбоза.

Ако пък не се вземат мерки, то в бъдеще могат да се образуват нови съсиреци. За намаляване на риска от образуване на тромби се препоръчва водене на активен начин на живот, задължително раздвижване, например, след продължителна работа пред компютър или по време на пътуване със самолет или по време на полет със самолет, спиране на цигарите.

С особено внимание към проблема е необходимо да се отнасят хора, които страдат от захарен диабет и високо кръвно, да следват указанията на лекуващия лекар.

При тези групи хора рисковете са двойно по-големи, а резултатите от недоглеждане и игнориране на проблема могат да са осезаеми.

Лечението на тромбоза при разширени вени намалява болката и другите симптоми. Естествено, за постигане на по-добър ефект за лечение и на разширени вени и за предотвратяване на тромбози, следва да се консултираме със специалист.

При разширени вени се препоръчва специален компресионен трикотаж. Изборът е необходимо да се извърши с помощта на специалист, който препоръчва клас компресия, тъй като при всеки случай е различно.