Всеки десети с диабет умира около седмица след хоспитализация. У нас също прави впечатление, че немалка част от случаите на летален изход при лабораторно потвърдена коронавирусна инфекция, са с диабет.

Как могат да се предотвратят опасни усложнения при диабет

Резултатите от изследване, проведено от група специалисти от редица научни и клинични центрове на Франция, са публикувани в списание Diabetologia.

Изследователите анализирали данни за 1317 души с потвърден COVID-19, които са приети в 53 френски болници в периода между 10 и 31 март 2020 г.

При повечето от тези хора – 89%, преди това е поставена диагноза диабет тип 2, 3% са с тип 1, а при останалите другите по-рядко срещани типове на това заболяване.

65% от заразените, за които става въпрос, са били мъже, средната възраст на които е 70 години.

В рамките на седмица след хоспитализацията всеки пети с диабет – 20,3%, е бил преместен в интензивно отделение, което е поставян на апаратна вентилация, а при всеки десети – 10,3%, се стигало до летален изход.

За този период 18% от приетите в болница били в изписвани и насочвани за домашно лечение.

Приемът на хапчета и инжекциите трябва да продължат

Рискът от тежко протичане на COVID-19 и от летален изход се повишавал от наднормено тегло или от затлъстяване, а също и напреднала възраст.

При хора над 75 години вероятността от летален изход била с 14 пъти по-висока, отколкото при тези под 55 години, а също и при наличие на увреждания на кръвоносните съдове на фона на диабет.

Инжекциите инсулин и приемът на препарати за сваляне на кръвната захар по никакъв начин не оказвали влияние на изхода от коронавирусната инфекция. Това обаче не означава, че те трябва да се спират при заразяване, напротив терапията трябва да продължи.

Неконтролируемото повишаване на кръвната захар, ако бъдат спрени хапчетата или инжекции с инсулин може да доведе до влошаване на общото здравословно състояние и оттам бързо да се усложни протичането на COVID-19.

Лекуващият лекар следва да прецени дали не трябва да се направи промяна на приеманите дози препарати за сваляне на кръвната захар.