Оптимизмът и наличието на цел в живота може да подобри състоянието на сърцето, това се установява след преглед на изследвания със стотици хиляди участници.

Целта в живота и оптимизмът важни за здравето на сърцето

Анализ на сътрудници на Харвард обединява множество различни методи, с които позитивното състояние може да повлияе на здравето, посредством това, което правим:

  • Упражнения, здравословно хранене;
  • Редовни профилактични прегледи;
  • Стремеж да се избягват контакти с вредни вещества.

Учените стигат до извода, че психологическата удовлетвореност благоприятно въздейства на сърдечно-съдовата система, тъй като хората с позитивна нагласа са по-склонни да водят здравословен начин на живот.

Оптимистичните хора с голяма вероятност добре се хранят, физически активни са, поддържат социалните връзки и избягват негативно поведение, както показват предходните изследвания.

Положителното психофизично състояние също влияе на управлението на стреса, което на свой ред може да се отрази на физиологичните процеси.

Проучени са различни пътища за постигане на психологическо благополучие, които едновременно могат да укрепят сърдечно-съдовата система. Също са разгледани и негативните състояния – пагубно влияние на депресията, тревожност, гняв, посттравматичен и/или хроничен стрес.

Изследователите насочват вниманието си към резултатите от изследването през 2017 г., според което 25% от жените в напреднала възраст, сред участниците в мониторинга, които са по-оптимистични, почти с 40% по-рядко умират от болно сърце.

При висока цел в живота по-нисък риск от инсулт

Хората, които смятат, че имат висока цел в живота, са в значителна степен с по-нисък риск от инсулт, както показват и други изследвания.

Според още един научен труд, най-оптимистичните хора, с по-голяма вероятност да спрат цигарите, редовно да тренират, а също и да избегнат затлъстяване, да спазват диета, при която се предпочитат плодове и зеленчуци, а не преработено месо и захари.

Авторите на научния обзор отбелязват и че повишаването на оптимизма помагат програмите за осъзнаване – медитация, йога и тай-чи, които намаляват тревожността и стреса, повишават качеството на живота.

Много хора, които участват в тези програми, виждат подобрения от страна на здравето на сърцето – намаляване на кръвното и на общия риск от сърдечна недостатъчност.

Анализът показва много добре как душевното състояние се отразява на физическото.