Орхит представлява възпаление на единия или и на двата тестиса, най-често свързано с вируса, причиняващ заушка. Около 1/3 от мъжете, които се заразяват със заушка след пубертета развиват и това заболяване.

Други възможни причинители са бактериални инфекции като например полово предаваните болести гонорея или хламидия. Бактериалната форма на заболяването често е резултат от епидидимит, който представлява възпаление на надсеменника /епидидима/, в който се съхраняват сперматозоидите. В такъв случай заболяването се означава като епидидимо-орхит.

Какви са симптомите?

Изявите на заболяването най-често се появяват внезапно и най-често са:

• Подуване на единия или на двата семенника;
• Болка, която в различните случаи варира от много силна до по-лека;
• Дискомфорт в седнало положение;
• Чувствителност на единия или и на двата тестиса, която може да продължи със седмици;
• Гадене и повишена телесна температура;
• Необичайно течение от пениса;

Термините болка в тестиса и болка в слабините понякога се използват взаимозаменяемо. Но болката в слабините се локализира в сгънката на кожата на бедрото и корема, а не в семенника като причините за двете състояния са различни.

Какви са причините?

Заболяването най-често се причинява от бактериална или вирусна инфекция.
Най-често бактериалната форма на клиничното състояние е резултат от епидидимит – възпаление на навитата тръба, която свързва семепровода и тестиса. Семепроводът извежда сперматозоидите от тестисите при еякулация.

Други причини за инфекцията могат да бъдат вродени аномалии на пикочните пътища или от поставянето на катетър или от други медицински инструменти, които се въвеждат в пениса.

Вирусната форма на заболяването е в резултат на вируса на заушката. Възпаление на тестисите обикновено около 4-7 дни след появата на първоначалните симптоми на паротита.

Какви са рисковите фактори?

• Неимунизиране срещу паротит;
• Повтарящи се инфекции на пикочните пътища;
• Хирургическа интервенция, която обхваща гениталиите и пикочните пътища, поради завишения риска от инфекция;
• Вродена аномалия на уринарния тракт;
Високо рисково сексуално поведение, поради което е възможно да се заразите с полово предавана болест също увеличава риска от възпаление на тестисите. Такови рискови поведения са:
• Множество сексуални партньори;
• Секс с партньор, който има полово предавани болести;
• Секс без презерватив;
• Анамнеза за полово предавани болести;

Лечение на орхит

Начинът на лечение зависи от причината за възпалението на семенници. Освен поддържащата терапия, която се прилага и състояща се в почивка и в поставянето на лед за облекчаване на болката, бактериалната инфекция и епидидимо-орхита изискват антибиотично лечение. Ако причината за инфекцията е полово предавано заболяване, сексуалният ви партньор също трябва се нуждае от лечение.

Антибиотиците, които най-често се използват са цефтриаксон, ципрофлоксацин, доксициклин, азитромицин, триметоприм и комбиниран сулфаметоксазол . Уведомете вашия лекар за всички други лекарства, които приемате и евентуално, ако имате алергия към определени медикаменти. Тази информация, както и дали инфекцията се предава по полов път, ще помогнат на лекаря да ви назначи най-подходящата терапия.

Не забравяйте да приемате антибиотиците така както са ви предписани. Дори и ако симптомите отзвучат по-рано, не прекратявайте преждевременно терапията, за да си гарантирате, че инфекцията е напълно излекувана. Може да са необходими няколко седмици преди чувствителността в тестисите ви да изчезне.

При вирусен орхит лечението е насочено към облекчаване на симптомите. Лекарят може да ви предпише обезболяващи като ибупрофен или напроксен, както и да ви препоръча почивка на легло с повдигане на скротума и прилагането на студени компреси.

Ако имате вирусен орхит ще започнете да се чувствате по-добре след около 3 до 10 дни, въпреки че след това може да се необходими няколко седмци, за да изчезне скроталната чувствителност.