Орхит представлява възпаление на единия или и на двата тестиса, най-често свързано с вируса, причиняващ заушка. Около 1/3 от мъжете, които се заразяват със заушка след пубертета развиват и това заболяване.

Други възможни причинители са бактериални инфекции като например полово предаваните болести гонорея или хламидия. Бактериалната форма на заболяването често е резултат от епидидимит, който представлява възпаление на надсеменника /епидидима/, в който се съхраняват сперматозоидите. В такъв случай заболяването се означава като епидидимо-орхит.

Какви са симптомите?

Орхитът може да бъде предизвикан от различни причини като бактериални или вирусни инфекции, травми, автоимунни заболявания или дори от още неустановени причини.

Един от основните симптоми на орхит е подуването на един или на двата семенника. Този оток обикновено е болезнено увеличение, което може да бъде усетено както визуално, така и при пипане.

Отделно от това, се появява и различна степен на болка - тя може да бъде много интензивна или по-лека, в зависимост от индивидуалната чувствителност и причината за заболяването.

Пациентите често съобщават за дискомфорт при седене или в определени позиции поради увеличената чувствителност и подуване на семенниците. Този дискомфорт може да бъде доста неприятен и да влияе на ежедневните активности на засегнатия човек.

Чувствителността на един или и двата тестиса е общо явление при орхита и може да продължи за дълъг период от време след установяването на заболяването. Това представлява допълнителен източник на дискомфорт и стрес за пациента.

Други симптоми могат да включват гадене и повишена телесна температура. Тези общи симптоми на инфекция често могат да се присъединят към тежестта на състоянието и да направят пациентите да се чувстват изключително неудобно.

Необичайното течение от пениса също може да бъде един от симптомите на орхит. Това може да бъде свързано с възпалителни процеси или инфекции, които въздействат върху семенните пътища и предизвикват необичайни изтичания.

Важно е да се отбележи, че термините "болка в тестиса" и "болка в слабините" понякога могат да се използват взаимозаменяемо, но те отбелязват различни области на болката и съответно, различни причини за състоянието.

Болката в слабините се чувства в областта на корема и сгънката на кожата на бедрото, докато болката в тестисите е конкретно локализирана в областта на семенниците.

При подозрение за орхит е от съществено значение да се потърси медицинска помощ. Лекарят може да извърши необходимите изследвания и да определи точната причина за състоянието, както и да предпише подходящо лечение, което може да варира в зависимост от причината за заболяването.

Напредъкът в областта на медицината и науката непрекъснато разкрива нови методи за диагностика и лечение на орхита, което означава, че индивидите с това състояние имат все по-добри възможности за успешно преодоляване на проблема.

Освен това, е важно да се подчертае, че редовните прегледи и поддържането на здравословен начин на живот могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на различни заболявания, включително орхит.

Какви са причините?

Заболяването най-често се причинява от бактериална или вирусна инфекция.
Най-често бактериалната форма на клиничното състояние е резултат от епидидимит – възпаление на навитата тръба, която свързва семепровода и тестиса. Семепроводът извежда сперматозоидите от тестисите при еякулация.

Други причини за инфекцията могат да бъдат вродени аномалии на пикочните пътища или от поставянето на катетър или от други медицински инструменти, които се въвеждат в пениса.

Вирусната форма на заболяването е в резултат на вируса на заушката. Възпаление на тестисите обикновено около 4-7 дни след появата на първоначалните симптоми на паротита.

Какви са рисковите фактори?

• Неимунизиране срещу паротит;
• Повтарящи се инфекции на пикочните пътища;
• Хирургическа интервенция, която обхваща гениталиите и пикочните пътища, поради завишения риска от инфекция;
• Вродена аномалия на уринарния тракт;
Високо рисково сексуално поведение, поради което е възможно да се заразите с полово предавана болест също увеличава риска от възпаление на тестисите. Такови рискови поведения са:
• Множество сексуални партньори;
• Секс с партньор, който има полово предавани болести;
• Секс без презерватив;
• Анамнеза за полово предавани болести;

Лечение на орхит

Начинът на лечение зависи от причината за възпалението на семенници. Освен поддържащата терапия, която се прилага и състояща се в почивка и в поставянето на лед за облекчаване на болката, бактериалната инфекция и епидидимо-орхита изискват антибиотично лечение. Ако причината за инфекцията е полово предавано заболяване, сексуалният ви партньор също трябва се нуждае от лечение.

Антибиотиците, които най-често се използват са цефтриаксон, ципрофлоксацин, доксициклин, азитромицин, триметоприм и комбиниран сулфаметоксазол . Уведомете вашия лекар за всички други лекарства, които приемате и евентуално, ако имате алергия към определени медикаменти. Тази информация, както и дали инфекцията се предава по полов път, ще помогнат на лекаря да ви назначи най-подходящата терапия.

Не забравяйте да приемате антибиотиците така както са ви предписани. Дори и ако симптомите отзвучат по-рано, не прекратявайте преждевременно терапията, за да си гарантирате, че инфекцията е напълно излекувана. Може да са необходими няколко седмици преди чувствителността в тестисите ви да изчезне.

При вирусен орхит лечението е насочено към облекчаване на симптомите. Лекарят може да ви предпише обезболяващи като ибупрофен или напроксен, както и да ви препоръча почивка на легло с повдигане на скротума и прилагането на студени компреси.

Ако имате вирусен орхит ще започнете да се чувствате по-добре след около 3 до 10 дни, въпреки че след това може да се необходими няколко седмци, за да изчезне скроталната чувствителност.