Куркумата е кулинарна подправка, която се използва предимно в региона на Югоизточна Азия.

Последните научни изследвания разкриват защо растението има толкова силни целебни свойства, поради неговото противовъзпалително и антиоксидантно действие.

Ползите на куркумата за доброто здравословно състояние на човека са признати от китайската и аюрведическата медицина от стотици години. Използвана е за лечение на ежедневни проблеми като лошо храносмилане и газове, както и за при по-сериозни такива като артрит, болест на Алцхаймер, рак, диабет, HIV, висок холестерол, киселини в стомаха, жълтеница, нарушения на чернодробната функция и за различни менструални смущения.

Куркумата може да се прилага и локално като компрес за ограничаването на възпалителните процеси, за облекчаване на болезнените усещания при рани, порязвания и натъртвания.

Подозира се, че един от факторите допринасящи за развитието на болестта на Алцхаймер е възпаление във вътрешността на мозъка. Проучванията върху растението показват, че то притежава силни противовъзпалителни и ограничаващи свободните радикали свойства. Затова редовната, ежедневна консумация на куркума или прием под формата на капсули може да бъде ефективен начин да се предотврати появата на болестта на Алцхаймер.

Не е изненадващо, че куркумата поради нейните противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства, към настоящия момент успешно се прилага като ефективен природен лек, облекчаващ артритните болки. Експертите са на мнение, че доза от 500-1000 мг. капсули от растението 3 пъти дневно е напълно достатъчна за облекчаване на болезнените усещания, дължащи се на остеоартрита.

Тъй като куркумата е противовъзпалително, може да помогне за намаляване на подуването на дихателните пътища, което е характерно за заболяването астма. За тази цел се добавя 1 чаена лъжичка куркума на прах в чаша топло мляко и се изпива от тази смес като ефективен лек срещу астма.

Някои скорошни изследвания показват, че куркумата може да индуцира апоптоза – процес, който води до самоунищожение и премахване на клетки с изменена ДНК структура, познати като ракови. Но са необходими по-детайлни проучвания, за да се установи с висока степен на категоричност какво е влиянието на растението върху видоизменените клетки.

Въпреки това от сега съществуващи изследвания може да се заключи, че ежедневният прием на куркума на прах или добавки в съчетание с балансирано и пълноценно хранене може да спомогне за предотвратяване на появата или дори унищожаване на раковите клетки.

Антибактериалните, антивирусните и антигъбичните вещества в куркумата имат укрепващо имунната система действие за по-лесно справяне с настинки, кашлица и грип. Затова, ако проявите някои от симптомите на тези инфекции, просто смесете 1 чаена лъжичка куркума на прах в чаша топло мляко и приемайте по веднъж дневно. Също така е наложително увеличаване на дневния прием на течности.

Последните изследвания показват, че веществата в куркумата с антиоксидантно действие спомагат за намаляване на инсулиновата резистентност на клетките към инсулин, което може да предотврати появата на диабет тип ІІ. За тази цел, може да се приложи проста превантивна мярка, като се приема по 1 ч.л. на прах от растението 2 пъти дневно по време на хранене. Куркуминовите екстракти и под формата на капсули могат да бъдат използвани като алтернатива на прах.

Ключовата съставка на куркумата – куркумин е известна със своите антибактериални и противовъзпалителни свойства. И поради това растението, стрито на прах може да подпомогне излекуването на рани, порязвания и други кожни инфекции, включително и на циреи.