Плоскостъпието и другите деформации на стъпалата не просто причиняват неудобство, но и влияят на здравето като цяло, отразяват се на състоянието на гръбначния стълб и на ставите.

Тези патологии е доста трудно да се лекуват, затова се обръща повече внимание на профилактиката. И често в този контекст се споменава ортопедичната обувка. Темата е толкова популярна, че много родители се стараят да използват тези модели още от първите стъпки на детето.

На не по-малка популярност се радва ортопедичната обувка и сред възрастните хора. Но толкова ли е ефективна? До колко носенето на такива обувки е оправдано и на кого наистина ще помогнат

Необходима ли e за деца

Плоскостъпието е най-разпространеният вид деформация на стъпалото, който се среща при 81,5% от хората с подобни проблеми.

Най-добре патологията да се коригира в детска възраст, до 14-15 години се лекува с консервативни методи и може да се мине без операция. Затова е толкова важно да не се изпусне времето и своевременно да се окаже помощ на детето.

Важно е да се помни, че стъпалото на детето все още се формира през първите години от живота.

До 5-годишна възраст диагноза плоскостъпие изобщо не се поставя, кракът все още предстои да се променя, и при повечето се връща към нормата.

Затова самото използване на детска лечебна обувка за деца през първите години от техния живот, и особено за тези, които все още не са започнали да ходят, е спорен въпрос.

Назначават се също коригиращи методи само в крайни случаи, при ярко изразени, често вродени, деформации, а те се срещат много рядко.

Що се отнася до здравите деца, днес ортопедите все по-често забелязват, че носенето на ортопедична обувка не само не е профилактика на плоскостъпие, но и вреди на правилното развитие на стъпалото.

За формиране на правилен свод кракът трябва да получава постоянно натоварване, така се тренират мускулите, укрепват се ставите.

Строгата фиксация на ортопедичното стъпало обикновено води до отпускане на крака, което го отслабва.

Най-ефективна профилактика на плоскостъпие е ходенето бос, макар и у дома. Важно е също достатъчното движение – детето, което се учи да ходи, не трябва дълго да седи в количката.

Полезно е и ходенето по неравна повърхност – специални килимчета, по камъни. Желателно е детето да се разхожда по каменния бряг на близката река.

Правилната обувка за навън:

  • Твърда задна част;
  • Еластична подметка, която може да се сгъне в ръка;
  • Натурални материали.

Какви обувки трябва да носят възрастните

В зряла възраст е много по-сложно да се коригира плоскостъпието, затова най-често се използват коригиращи методи, които спомагат за намаляване патологията при ходене.

Например, използват се специални ортопедични стелки. Правят се по поръчка на конкретния пациент и по лекарско предписание.

Днес са доста популярни гел стелките за намаляване на умората на краката. Оправдано е да се носят при продължително ходене, да изминава повече от 10 км дневно.

Специална обувка е необходима за хората със захарен диабет, тъй като тази болест често се усложнява с проблеми в крайниците, и по точно се развива диабетно стъпало.

За намаляване на налягането и триенето, които най-често водят до рани и напукване на кожата, се използват специални трислойни меки стелки.

Тази обувка трябва да е и достатъчно свободна, от естествени материали и да се носи под специални чорапи за диабетици.

Използването на ортопедична обувка в зряла възраст, които не страдат от различни деформации на стъпалото, се смята за нецелесъобразно.

Първо, на тази възраст е на практика изключен рискът от развитие на плоскостъпие – стъпалото вече е формирано. Второ, не е доказано, че тези обувки допринасят за намаляване на умората в краката.

Учени от Харвард изучават колко обувки влияят на стъпалото. Всъщност последствия от използване на специална обувка за здравето на човека са слабо проучени, а най-добрият вариант за поддържане на краката в добро здраве са моделите с твърда подметка – мокасини и сандали.