Най-добрият вариант е да се обърнем към специалист-ортопед.

Какво са ортопедични стелки и кога са нужни

Ортопедичните стелки представляват релефни така да се каже приставки за обувки. Не за всеки за необходими такива. В някои случаи обаче релефът на ортопедичните стелки играе важна роля и значително може да облекчи живота на човек.

Основната задача на ортопедичните стелки е да се осигури правилната подкрепа на стъпалото. Това помага за намаляване на натиска на увредените участъци на стъпалото и да се коригират съществуващите аномалии.

Кога са необходими ортопедични стелки

Класически пример за нарушение, при което е желателно да се носят ортопедични стелки, това е плоскостъпието. При норма част от стъпалото от вътрешната страна е повдигнато спрямо външната.

Този участък ортопедите наричат арка. Играе ролята на амортисьор при ходене и бягане. При плоскостъпие арка почти няма.

Като последствие, краката не успяват да изпълняват ролята си амортисьор. А това води до повишено натоварване на стъпалото, мускулите и ставите на долните крайници.

Хората с плоскостъпие често изпитват болки в стъпалата при ходене, оплакват се други неприятни усещания в краката, промяна на походката.

Освен това плоскостъпието увеличава риска от артрит, мазоли, кокоши трън.

Релефните ортопедични стелки формират липсващата арка, подкрепяйки стъпалото в правилно положение. Това помага за справяне с болезнените усещания при ходене и помага за намаляване на риска от други нарушения на опорно-двигателния апарат.

Плоскостъпието обаче далеч не е единственият пример, при който е необходимо използване на ортопедични стелки. Ортопедите изброяват заболявания и симптоми, при които има смисъл да се замислим за покупка на стелки. Ето и какви са те:

  • Редовни болки в гърба – те могат да се предизвикат от наднормено натоварване на гръбначния стълб и мускулите на торса, което възниква заради неправилно положение на стъпалото по време на ходене;
  • Болки в коленете;
  • Болки в петите, деформация на пръстите на краката, постоянно възникващи кокоши тръни;
  • Артрити;
  • Захарен диабет – при това заболяване понякога хората губят чувствителност в краката, това състояние е известно като диабетна невропатия, поради което невинаги се разбира, че трябва да се смени позата и да се намали натоварването върху стъпалата. Ортопедичните стелки в този случай помагат за намаляване на прекомерното натоварване на стъпалото, в противен случай може да се стигне до образуване на мазоли и дори язви на стъпалото.
  • Неотдавна прекарани травми на стъпалата и на глезените.

Как да изберем ортопедични стелки

Вариантите са два:

  • Изготвяне на стелки по поръчка на ортопед;
  • Купуване на готови от магазина.

Най-правилен е първият вариант. Поради тази причина първо специалистът ортопед подробно изучава симптомите и оплакванията, преглежда историята на болестта, оценява състоянието и биомеханиката на стъпалата. Как работят и какво натоварване изпитват при ходене и бягане, взема отпечатък или ги моделира на компютър. Според резултатите от изследването и на основата на моделирането се правят уникални ортопедични стелки, които ще решат ефективно проблема.

Индивидуалната поръчка има и недостатък – цената. Стойността на създадените за конкретно стъпало ортопедични стелки може да достигне до 150-200 лева.

Много по-лесно и евтино е да се купят готови стелки за обувки. Релефни стелки могат да се открият в аптеките, магазините за обувки и дори в обикновените супермаркети.

Естествено те няма да са според крака ви, това е причината специалистите да не считат тези стелки за ортопедични, и кое знае каква ефективност не трябва да се очаква.

Тези стелки привличат вниманието поради ниската си цена и достъпност. Ортопедите ги определят като нелош вариант – например, притесняват ви редовно появяващи се мазоли или умора в краката, може първоначално да се експериментира със стелки от магазина.

Ако сте решили да се спрете на този вариант, покупката трябва да се прави съзнателно, ето какво препоръчват експертите:

Задължително премерете стелката

В смисъл пробвайте да я сложите в обувката, в която планирате да използвате. Ако стелката влиза лесно, това е добър вариант. Ако не се получава да я сложите или пък се извива, докато я сложите, то няма да е ефективна.

Помнете за целта

Ако искате да коригирате плоскостъпие и други проблеми със стъпалото, то трябва да избирате твърд вариант, тъй като те трябва да осигурят подкрепа на арката. По твърдостта се разбира за какво е подходяща, ако мека, няма да е подходяща при плоскостъпие.

Пробвайте стелката

Разбира се, ако магазинът, от който я купувате, или аптеката, предлага този вариант, сложете я в обувката и се опитайте да походите с нея.