Остър бактериален конюнктивит – това е една от най-често срещаните възпалителни патологии на очите.

При това заболяване се наблюдава възпаление на конюнктивата под въздействието на различни представители на бактериалната флора.

Клиничната картина при този патологичен процес е доста силно изразена със зачервяване на очите, болка и много други признаци.

Остър бактериален конюнктивит – как се развива

Своевременно започнатото лечение позволява да се постигне пълно оздравяване. Но ако не се лекува, това състояние може да се съпровожда с редица усложнения.

Разпространението на възпалителната реакция към роговицата е сред най-честите и може да стане причина за намаляване на остротата на зрението.

Сред всички очни заболявания на конюнктивит се падат около 30%. В повече от 70% от случаите това възпаление е с бактериална природа.

Този патологичен процес обикновено не протича изолирано, а с едновременно увреждане и на други структури на очната ябълка. Заболяването се развива най-често при деца. Но и при възрастни също възниква.

При това заболяване се проследява изразена сезонност, като значително повишаване на заболеваемостта се наблюдава през есента и зимата.

Бактериалният конюнктивит е силно заразен, поради което в затворени колективи е възможно да възникнат епидемии. Освен с кератит това възпаление може да се усложни и с флегмон, дакриоцистит.

Какви са причините

Острата бактериална форма на конюнктивит може да се предизвика от абсолютно всякакви бактерии. Но най-често възбудители са стафилококова и стрептококова флора, пневмококи, псевдономас аеругиноза и т.н.

Обикновено се установява комбинирана инфекция, предизвикана не само от бактерии, но и от вируси и гъбички.

В редица случаи възпалителният процес е със специфична природа. В тази ситуация се предизвиква от гонококи, микобактерии и т.н.

Не по-малко важен фактор за развитие на тази болест е понижен имунитет. Отслабването на имунната защита е обусловено от прекарани респираторни инфекции, преохлаждания, авитаминоза, стрес, продължителна употреба на имуносупресивни препарати.

Още един не по-малко значим момент са травмиращите въздействия на очната ябълка. Към същата група се отнасят и чуждите тела, попаднали в очите.

Съществуващите патологии от страна на зрителните органи също повишават вероятността от възникване на това заболяване.

Непосредствено самото заразяване с бактериален конюнктивит се осъществява по контактен път. Инфекциозната флора се предава чрез мръсни ръце, хигиенни предмети и т.н.

Отделен фактор са и контактните лещи. Най-често при неспазване на условията за съхранение в тях се заселват псевдономас аеругиноза, която за кратко време предизвиква възпалителна реакция в конюнктивата.

Симптоми при остър бактериален конюнктивит

Острият бактериален конюнктивит се характеризира с бързо нарастване на клиничната картина. Установено е, че от момента на инфектиране до поява на първите оплаквания минават не по-малко от няколко денонощия.

Въпреки характерът на възбудителя, симптомите при това заболяване са сходни в почти всички случаи.

Първоначално се появява характерното зачервяване на очите. Развива се характерен оток и инфилтрация. След известно време се присъединяват болезнени усещания и парене в очите, които стават още по-силни при ярка светлина.

Понякога на повърхността на конюнктивата възникват малки кръвоизливи. Един от задължителните симптоми е гнойната секреция. Обикновено е с обилен характер и засъхва във вид на корички по ъгълчетата на очите, по клепачите и т.н.

В редица случаи възникват и допълнителни симптоми като субфебрилна треска, слабост и главоболие. Изразената интоксикация обикновено не е характерна.

Средно общата продължителност на заболяването е от 10 до 14 дни, след което клиничните проявления стихват. Задължително условие за предотвратяване на усложнения е правилно назначена антибактериална терапия.

Диагностика и лечение на болестта

Тази болест не предизвиква затруднения при поставяне на диагноза. Първоначално се прави стандартен преглед, който се допълва с биомикроскопия.

За определяне на възбудителя се препоръчва да се направи намазка за микроскопично и микробиологично изследване.

За лечение на остър бактериален конюнктивит първо е необходимо да се направи промивка на очите. За тази цел се използват антисептични разтвори.

Процедурата често се допълва с приложение на местни противовъзпалителни средства и антихистамини за облекчаване на отока, вледствие на възпалението.