Често настинка, започнала с банална хрема, при отслабване на имунитета или неправилно лечение води до разпространение на инфекцията към синусните кухини.

В този случай се развиват синузити – възпаление на придатъчните кухини, вариант на което е фронтит със засягане на челните синуси.

Негови характерни проявления са главоболие с неразположение, влошаване на здравословното състояние, гъсто съдържимо, отделяно от носа.

Без посещение на лекар и пълноценно лечение при фронтит е висок рискът от неблагоприятни последствия за здравето с опасни усложнения.

Фронтит – особености на възпалението

В лицевите кости на хората в зряла възраст има разположени специфични кухини – придатъчни кухини на носа.

На тях са възложени едновременно няколко важни функции – проводяща, която помага за загряване на въздуха, резонаторна и филтрираща. На фона на хремата, ако възпалението се разпространява към синусите.

Те по определен начин го ограничават, не позволяват на инфекцията да се разпространи в кухината на черепа.

На фона на силен имунитет и пълноценно лечение на простудни заболявания, възпаление на синусите не се развива или то е леко и не е опасно.

Ако пък се създават специфични условия, във фаринкса прониква агресивна инфекция или рязко отслабва имунната защита, вътре в синусите се развива възпаление.

Събира се гной, тъй като пространството в синусите е твърде ограничено.

Това формира неприятни болезнени симптоми.

Фронтитът е една от формите на синузит, характерен за тийнейджъри и възрастни.

По протичане и активност, продължителност на възпаление се разграничават остри и хронични фронтити.

Роля на инфекцията в генезата на фронтита

Острият фронтит много рядко се формира като първичен процес, често това е усложнение на дихателна инфекция с хрема или запушен нос.

Сред причините за възпаление на челния синус се разграничават бактериална инфекция, предимно условно-патогенна или патогенна – стрептококи, стафилококи, хемофилус инфлуенце.

По-рядко причина става вирусна инфекция или гъбични възбудители.

Обикновено започва като остра вирусна инфекция, която бързо придобива характер на смесена с преобладаване на активност на условно-патогенна флора.

Има цяла съвкупност от предразполагащи фактори, които способстват за разпространение на инфекцията от областта на фаринкса към синусите.

Ролята на хрема в развитие на фронтит

Обикновено развитието на фронтит се предшества от остра хрема или засягане на назофаринкса с вирусна или бактериална генеза.

Възможно е формиране на възпаление като резултат от травмиране на челните кости или хрущяли на носа.

От силната хрема или травмите се започва челния-носов канал, преустановява се връзката между челния синус и носната кухина.

В лумена се натрупва течност, която може да образува гной, ако се присъедини бактериална инфекция.

На фона на отслабен имунитет и проблеми с местния имунитет на лигавиците, процесът прогресира, възпалението може да предизвика усложнения и да премине в хронична фаза.

При силна хрема, изразено подуване и запушен нос, наред с челната страдат едновременно и другите синуси – максиларните, решетъчните. Тогава е възможно развитието на пансинузит.

Хроничното възпаление на синусите се обостря впоследствие при най-малката простудна хрема.

Основни проявления – неразположение, болка, треска

Проявленията на острия процес са достатъчно ярки, обикновено се развиват на фона на простудни симптоми.

Характерна е болката в областта на челото, усилва се при притискане в областта на костите и очните орбити или при навеждане на главата.

Как се лекува фронтит?

Най-често се лекува комплексно.

Местно се назначава капки за намаляване на отока и за подобряване на отока на съдържимото в кухините.

Паралелно е показно промиване на носа с антисептични и противовъзпалителни разтвори.