В последно време относно ползата и вредата от различните видове чай се водят разгорещени спорове, както и за кафето.

Опасна ли е тази напитка, ако се пие твърде гореща? Може ли да предизвика безсъние и сериозни проблеми със здравето?

Как черният чай влияе на здравето – вреден или полезен

Зеленият чай – по-полезен от черния

През последните години, колкото и да ни се струва изненадващо, чаят като напитка се изучава доста активно от научното общност. Основното заключение на повечето изследвания е, че е полезен.

Понижава риска от сърдечно-съдови заболявания и вероятността от възникване на някои видове онкологични патологии. Освен това подобрява настроението и качеството на съня. И не е толкова важно какъв чай предпочитаме зелен или черен. Ефектът е един и същ.

Горещ чай не се пие – увеличава риска от рак на хранопровода

Това наистина е така. Класически пример е Монголия, където има традиция да се пие почти врял зелен чай. Вероятността от рак на хранопровода при спазващите този ритуал е най-голяма.

НЕ на чая на гладно – предизвиква секреция на стомашен сок

Количеството кофеин в чая е толкова, колкото и в кафето. Отпуска входният сфинктер на стомаха, което способства за връщане на стомашни киселини в хранопровода, затова не трябва да се злоупотребява със силни чайове. На гладно или не – не е толкова важно.

НЕ на пиенето на изстинал черен чай

Това е принципно разумно като препоръка, и не е защото изстиналият чай е по-страшен от отровата на гърмяща змия, както се казва в една поговорка. Не, от престояването чаят не става отровен.

В него обаче е възможно да се развият опасни бактерии – от плесени до стафилококи. Затова трябва да си варим пресен черен чай, който да пием. Изстиналият не е за предпочитане.

Чай в пакети е вредно да се пие

Този въпрос обикновени предизвиква разгорещени дискусии, но доказателства за това твърдение няма.

Чаят на пакетчета е съвсем обикновен, с тази разлика че е в смляно състояние. Не възникват реакции с хартиените и полимерни пакетчета.

НЕ на черният чай вечер, пречи на заспиването

Този ефект е много индивидуален. На някои ги успокоява, на други ги тонизира. Просто се вслушвайте в своя организъм. Ако сте от втората категория, разбира се, е по-добре да избягвате тази напитка вечер.

Добре сварен черен чай – срещу чревно разстройство

Наистина има такова действие. Танините наистина забавят чревната перисталтика, но кофеинът стимулира и затова е като лотария. На някои действат разхлабващо, а на други запичащо.

Затова официалната медицина препоръчва при чревно разстройство възстановяването на баланса на течности в организма да е с различни методи, като и чаят е посочен като напитка за хидратация.

Храната е по-добре да не се пие с чай

Това е разпространена заблуда. Храната може да се пие и с чай, и с други напитки. Здравият стомах отделя толкова киселини и ензими, колкото са необходими за дадения вид храна.

НЕ на меда в горещия чай – става вреден от високата температура

Пчелният мед е без особено въздействие върху здравето, когато се употребява като хранителен продукт. Доказан е ранозаздравяващият ефект. При добавяне в чая му придава специфичен сладък вкус.. Ако ви харесва така, това не е пречка да пиете.

Черният чай отмива калций и желязо от организма

При експерименти в епруветка свързва много вещества. В инструкциите към някои лекарства е написано. Да не се приема с чай. Но това е рядкост. За да възникне нарушение при усвояването на калций, черен чай трябва да се пие в токсични дози, тоест няколко опаковки.

Едва ли това обаче е възможно. Не е известно да се развива пристрастяване към черен чай, затова надали има човек, който би изпил няколко опаковки от напитката за кратко време.

Черният чай, както и кафето, е напитка с две лица, но повече помага, когато се пие умерено, отколкото да вреди. Възможно  да окаже неблагоприятно въздействие при някои заболявания, но без да се отразява на статуса му на полезна напитка.